Μεγάλος Δακτύλιος Ιωαννίνων- Ο Δήμος επιμένει στο επίχωμα και αναζητά τρία εκατομμύρια!

daktilios new

Συνεχίζεται η «περιπέτεια» του έργου του Μεγάλος Δακτύλιος Ιωαννίνων, με το μεγαλύτερο τμήμα του να βαίνει προς ολοκλήρωση, αλλά το τμήμα στο Πανηπειρωτικό Στάδιο να παραμένει άλυτο, καθώς δεν έχει βρεθεί λύση που να είναι κοινά αποδεκτή.

Ο Δήμος Ιωαννίνων επιμένει στην τεχνική λύση του επιχώματος, η οποία όμως αυξάνει το συνολικό κόστος του έργου κατά περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ.

Η Διαχειριστική Αρχή του Επιχειρησιακού Προγράμματος καλείται να αποφασίσει αν θα εγκρίνει τη συμπληρωματική χρηματοδότηση ή αν θα απορρίψει τη συγκεκριμένη λύση. Σε περίπτωση απόρριψης, η δημοτική αρχή εκτιμά ότι τα απαιτούμενα κεφάλαια μπορεί να καλυφθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών, αν και κάτι τέτοιο δεν είναι συνηθισμένο για έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος έργων, Κώστας Γκόγκος, τόνισε ότι «στον Μεγάλο Δακτύλιο απομένει μόνο η δεντροφύτευση, που θα πραγματοποιηθεί σύντομα. Η αλληλογραφία και τα έγγραφα για τη συμπληρωματική σύμβαση με την τεχνική λύση του επιχώματος είναι στη διάθεση όλων και αφορούν ποσό περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ».

Παράλληλα σημείωσε ότι υπάρχει συνεννόηση με την Περιφέρεια Ηπείρου και αναζήτηση πόρων από το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη αλληλογραφία με το Τεχνικό Επιμελητήριο για αξιολόγηση όλων των πιθανών λύσεων.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, υπογράμμισε την ανάγκη διασφάλισης της αρτιότητας και της ασφάλειας του έργου, επισημαίνοντας ότι η κλιματική κρίση δημιουργεί νέες απαιτήσεις για την κατασκευή τεχνικών υποδομών. «Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τη Διαχειριστική Αρχή και το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια και να υλοποιηθεί το έργο όπως πρέπει. Η ευθύνη του έργου ανήκει στον Δήμο Ιωαννιτών και σε περίπτωση προβλημάτων εμείς θα είμαστε απολογούμενοι», τόνισε ο κ. Μπέγκας.

Το έργο του μεγάλου δακτυλίου, που αποτελεί βασική υποδομή για την κυκλοφορία της πόλης, παραμένει σε κρίσιμο στάδιο, με τις τελικές αποφάσεις για την ολοκλήρωση του τμήματος στο Πανηπειρωτικό Στάδιο να αναμένονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες.