«Με την Καππαδοκία στην ψυχή» στο Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή»

kapadokia

Με σκοπό την διαρκή ανατροφοδότηση της συλλογικής μνήμης, τόσο για την επούλωση του διαγενεακού τραύματος, όσο και για την νοσταλγική ανάμνηση και μετάδοση όψεων του Μικρασιατικού και Καππαδοκικού πολιτισμού, διοργανώνουμε ο Μικρασιατικός Σύλλογος Νεοκαισάρειας σε συνεργασία με την Ομάδα Τέχνης Α.ΔΩ έκθεση στο Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή με τίτλο: «Με την Καππαδοκία στην ψυχή» .Μια μαρτυρία εικόνων ήχων και αντικειμένων της προσφυγικής κοινότητας  Νεοκαισάρειας  . 

Φωτογραφίες, τραγούδια, μαρτυρίες, κειμήλια και αντικείμενα από την ζωή των ανταλλαγέντων και εγκατασταθέντων προσφύγων της κοινότητας της Νεοκαισάρειας, θα σας μιλήσουν για το ομότροπο των  Ελλήνων της Καππαδοκίας που διαφύλαξαν τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό και τη Χριστιανική Ορθοδοξία, με τις οικουμενικές των αξίες της ειρήνης και της αγάπης. Η προσφάτως θανούσα Μαρία Λαμπαδαρίδου- Πόθου γράφει στο ποιητικό, φιλοσοφικό της έργο: “Σπίτι μου της Μικρασίας” : «Μαγικό και στοιχειωμένο ξαναπλάστηκες. Μπήκες, ελικτικό, μέσα στους κοσμικούς νόμους και τους ανάτρεψες με φεγγάρι και θρήνο. Με ποίηση. Λάμψη και τέφρα της αστραπής που σε πυρπόλησε. Κι έτσι, Σπίτι μαγικό της Μικρασίας, με τα πατητήρια σου γεμάτα σταφύλι ξανθό και τα δίχτυα σου ψάρι ασημένιο, μετράς κάθε νύχτα τ΄ άστρα που πέφτουν στις φούχτες σου, ψυχές των ξενιτεμένων.

Έτσι, μέσα από τα κρύσταλλα καιρών, περπατάς στον ύπνο μου, σαν ψυχή που έχασε το δρόμο της στον  απάνω κόσμο.  Γιατί από τότε, δεν φόρεσες ξανά την πέτρα σου. Έμεινες ψυχή γυμνή. Κι αγναντεύεις το πέλαγος. Περιμένεις. «Ξέρεις τα σπίτια πεισματώνουν εύκολα, σαν τα γυμνώσεις…», είπε ο Ποιητής. Και ίσως να είχε στο νου του εσένα, Σπίτι της Μικρασίας. Γιατί το πείσμα είναι δύναμη. Σίγουρα, είναι δύναμη να υπάρχεις.»

Με αυτό το απόσπασμα θέλουμε να εμπνεύσουμε συναισθήματα και σκέψεις για την αντίληψη και το νόημα της έκθεσης.

Φωτογραφία: Οικογένεια Σάββα Ευτυχιάδη και Αναστάσιου Τσιβιτζή.

Αρχείο Χριστόδουλου Ευτυχιάδη

Ίδρυμα «Ιωσήφ και ΕσθήρΓκανή» Σούτσου 26 Τ.Κ: 45444  

Διάρκεια έκθεσης: 23.08.2023- 20.09.2023                                                        

Τηλέφωνο: 26510 36517 – Email: idrymagani@gmail.com –   fb:idrymagkani

You Tube: @idrymagani – site: www.idrfima..gr

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00 πμ έως 14.00 μμ Τετάρτη 6.00μμ-9.00μμ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ