Με την απειλή Εισαγγελέα η μεταφορά της Ορθοπεδικής.. Έντονες αντιδράσεις

Εγγράφως και με την απειλή εισαγγελέα καλείται η Ορθοπεδική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων να μεταφερθεί στους χώρους της νέας πτέρυγας. Πρόκειται για ένα θέμα που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις προ μηνών, όταν επρόκειτο να τεθεί σε λειτουργία το νέο κτίριο και φαίνεται ότι προκαλεί ήδη νέες θύελλες στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Οι αντιδράσεις της Ορθοπεδικής βασίζονται σε επιστημονικά κριτήρια ενώ στο πλευρό της βρίσκεται και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου.

Η ΕΙΝΗ χαρακτηρίζει προσβλητικό κι επικίνδυνο τον ισχυρισμό της Διοίκησης ότι “η μεταφορά της Ορθοπεδικής Κλινικής θα γίνει ακόμα και με την κλίση εισαγγελέα!!!”.

Η προειδοποίηση για πειθαρχική διαδικασία στο Δ/ντή της Ιατρικής Υπηρεσίας (και μέλους της ΕΙΝΗ) για την υγεία των ασθενών της Καρδιολογικής Κλινικής είναι αντίθετη με το πνεύμα της διάταξης, που αφορά την κίνηση πειθαρχικής διαδικασίας για Πανεπιστημιακό Ιατρό, που εργάζεται σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ, και που μπορεί να εξελιχθεί μόνο για κλινικά παραπτώματα στην άσκηση του κλινικού του έργου.

Αντίθετα, μάλιστα, η διαφωνία του για το λόγο ότι οι επιχειρούμενες αλλαγές θα επηρεάσουν την έκβαση και την υγεία ασθενών στο τμήμα του αποτελεί ευθύνη του και έχει προληπτικό και προειδοποιητικό χαρακτήρα.

Ο Διευθυντής της Ορθοπεδικής με έγγραφό του, επισημαίνει αναλυτικά και με επιστημονικό τρόπο ότι η οποιαδήποτε αλλαγή στην διευθέτηση και την χωροταξία της Κλινικής δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα και εγκυμονεί κινδύνους για τους ασθενείς.

“Τονίζουμε ότι η αναγκαστική μεταφορά της Ορθοπεδικής με κύριο κριτήριο την πληρότητα στερείται κάθε επιστημονικής μεθοδολογίας σκέψης. Κουμπώνει με την προώθηση της λειτουργίας του νοσοκομείου σε επιχειρηματική κατεύθυνση. Στόχος, όμως με εμφανώς μονόπλευρη και υδροκεφαλική βάση σε όφελος της Καρδιολογικής Κλινικής. Δηλαδή της δημιουργίας ενός μεγάλου Καρδιολογικού Κέντρου στα Γιάννενα, ικανού να προσελκύσει κεφάλαια για τη λειτουργία του ΠΓΝΙ, γιατί θα γίνει πυλώνας …ανάπτυξης και ανταγωνισμού στη βόρεια Ελλάδα. Το κύριο ζητούμενο από τη διαδικασία αυτή θα είναι…το ζεστό χρήμα για το ΠΓΝΙ και όχι οι ανάγκες υγείας. Η πρόθεση αυτή περνάει από την αναγκαστική ένταξη του Νοσοκομείου στο ΚΕΤΕΚΝΥ και παίρνει σάρκα και οστά διαγράφοντας τη λειτουργία της Καρδιολογικής σαν αρχικού συντελεστή της έναρξης του σχεδιασμού. Η πρόθεση αυτή είναι εμφανής και στην προειδοποίηση της διοίκησης, χωρίς να υπάρχει κανένα στοιχείο πέραν της πληρότητας της Καρδιολογικής Κλινικής που να στηρίζει την επιστημονική αναγκαιότητα”, επισημαίνει η ΕΙΝΗ στην ανακοίνωσή της.

Η Ένωση των γιατρών θυμίζει ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν από το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου με οριακή πλειοψηφία, για την χωροθέτηση των κλινικών στο νέο κτίριο, συνάντησαν τις έντονες αντιδράσεις θεσμικών οργάνων, όπως η Γενική Συνέλευση της της Ιατρικής Σχολής , ο Χειρουργικός Τομέας της Ιατρικής Σχολής, ο Δ/ντης της Ιατρικής Υπηρεσίας και Δ/ντης της Ορθοπεδικής κλινικής, το Επιστημονικό Συμβούλιο του ΠΓΝΙ, ο Δ/ντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής , αλλά και οι γιατροί της Ορθοπεδικής Κλινικής.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ