Με σενάρια συγκυβέρνησης ετοιμάζονται οι κάλπες

kalpesΜετά το θετικό κλίμα που διαπιστώθηκε στις Βρυξέλλες, καθώς το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης και με δεδομένο ότι αφενός το PSI θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Μαρτίου, αφετέρου έως το τέλους του μήνα θα έχουν ψηφισθεί όλες οι υποχρεώσεις που απορρέουν από το νέο πρόγραμμα, ανοίγει ο δρόμος των εκλογών.

Εάν οι εκλογές προκηρυχθούν στα τέλη Μαρτίου, ως πιθανότερες ημερομηνίες για τη διεξαγωγή των εκλογών είναι η 29η Απριλίου ή η 6η Μαΐου.


Δεδομένου ότι από τις κάλπες δεν φαίνεται να προκύπτει αυτοδυναμία, τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν ήδη αρχίσει να διακινούν σενάρια συγκυβέρνησης.

Εκ μέρους της ΝΔ, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Βήμα της Κυριακής: «Η συνεργασία και η συνεννόηση ανάμεσα στα κόμματα κρίνεται απαραίτητη, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών».

Για συζητήσεις -ανεπίσημες- σχετικά με το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας των δύο κομμάτων, στις οποίες μετέχουν βουλευτές, συνδικαλιστές, πολιτικά στελέχη, διανοούμενοι και επιχειρηματίες έκανε λόγο στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Βήμα της Κυριακής και ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

Κατά της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές τάχθηκε η Δημοκρατική Συμμαχία, τονίζοντας ότι ο τόπος έχει ανάγκη από σκληρή δουλειά για να αλλάξει η Ελλάδα και η εμπειρία από τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ έδειξε πως τα δύο κόμματα δεν μπορούν να εκπληρώσουν το ρόλο της συνεργασίας, επιλέγοντας το συμβιβασμό και την αναβολή, αντί της ανατροπής. Τονίζεται, δε, ότι μοναδικός εντολέας για τις μετέπειτα συνεργασίες είναι οι πολίτες και η κοινωνία.

Αρνητικός στο ενδεχόμενο συμμετοχής του σε μια τέτοιου είδους συγκυβέρνηση εμφανίζεται ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης σχολίασε: «Έχει αποφασιστεί το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να “νομιμοποιήσουν” την μέχρι τώρα “παράνομη” σχέση τους, με την “κουμπαριά” της Τρόϊκας και την σύμφωνη γνώμη των ντόπιων κατεστημένων “πεθερικών”…»

Αδιευκρίνιστες οι προθέσεις Παπαδήμου

Εν τω μεταξύ, αδιευκρίνιστες παραμένουν οι προθέσεις του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, καθώς η δήλωσή του από τις Βρυξέλλες αφήνει όλα τα σενάρια ανοιχτά.

Έμπιστοι συνεργάτες του απέφυγαν να ερμηνεύσουν περαιτέρω τη δήλωση που έκανε σχετικά με τις εκλογές και το ρόλο του μετεκλογικά, που από πολλούς ερμηνεύθηκε ότι θα είναι «παρών».

«Όταν η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει το έργο της θα ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών. Και άλλες σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εκλογές» δήλωσε ο Λουκάς Παπαδήμος στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Τα «κλειδιά» των αποφάσεων ανήκουν στον Αντώνη Σαμαρά και στον εν δυνάμει πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλο. Ειδικά, δε, σε ένα σενάριο συγκυβέρνησης, ο Λουκάς Παπαδήμος φαίνεται να μένει στο «κάδρο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ