Με λαμπρότητα τα Γιάννινα τιμούν τον Πολιούχο τους.. Με την άμαξα η εικόνα του Αγίου Γεωργίου!

AGIOS_GIORTH1

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ– Με λαμπρότητα τα Γιάννινα γιορτάζουν τον Πολιούχο τους. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν αργά το μεσημέρι και κορυφώνονται ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου.  Με την άμαξα, όπως καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, η εικόνα του Αγίου Γεωργίου μεταφέρθηκε από τον Σεπτό Οίκο στο εικονοστάσι που βρίσκεται μπροστά στην κεντρική πύλη του Κάστρου και στην συνέχεια στην Πλατεία Πάργης. Στην κεντρική πύλη του Κάστρου έγινε δέηση παρουσία πλήθους κόσμου καθώς ο καιρός ήταν σύμμαχος. Αφού οι πιστοί προσκύνησαν την εικόνα έγινε η μεταφορά της στον Ιερό Ναό του Αγίου, στην Πλατεία Πάργης όπου ανέμεναν εκατοντάδες πιστοί.

Ο Άγιος Γεώργιος, απαγχονίστηκε από τους Τούρκους σε ηλικία 30 ετών, στις 17 Ιανουαρίου 1838, στον πλάτανο που υπήρχε στην τοποθεσία Κουρμανιό, κοντά στην πύλη του κάστρου της πόλης.

Αν και το σώμα του Αγίου έμεινε μέρες κρεμασμένο, δεν αλλοιώθηκε, ενώ ταυτόχρονα ένα φωτεινό σημάδι ήταν μόνιμα πάνω από το κεφάλι του τις νύχτες και έγιναν πολλά θαύματα σε ασθενείς.

Αυτά έπεισαν τους Τούρκους να αποδεχθούν την αγιότητα του Αγίου Γεωργίου και έδωσαν εντολή να ενταφιαστεί με τις μεγαλύτερες τιμές, κάτι που έγινε από τον τότε μητροπολίτη Ιωακείμ, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου.

Η ανακομιδή των Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου, έγινε το 1971.

Ο εορτασμός κορυφώνεται την Παρασκευή με την λιτάνευση των σεπτών λειψάνων του Αγίου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ