Μάθημα ζωής από την Ανθή Λιάγκου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ομιλία – συζήτηση της παραολυμπιονίκη Ανθή Λιάγκου στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πεδινής Ιωαννίνων.

Οι μαθητές υποδέχτηκαν αρχικά μουδιασμένοι την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια και κάτοχο παγκόσμιων ρεκόρ στον στίβο ΑΜΕΑ για πολλά χρόνια.

Την Ανθή Λιάγκου προλόγισε ο γυμναστής του Δημοτικού Σχολείου Πεδινής, πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής και για αρκετά χρόνια προπονητής αθλητών ΑΜΕΑ κ. Λάμπρος Ρίζος. Με τα λόγια του κατηύθυνε τους μαθητές να κοιτάξουν πέρα από το τι φαίνεται στο τι μπορεί να πετύχει ένας άνθρωπος με τη θέλησή του.

Η Ανθή Λιάγκου παίρνοντας τον λόγο, εξήγησε αρχικά στους μαθητές την κατάστασή της. Τους περιέγραψε πως από λάθος της μαίας που την ξεγέννησε και λόγω μη εισαγωγής της σε θερμοκοιτίδα ως νεογέννητο έπαθε βλάβη το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου της με αποτέλεσμα να αποκτήσει αναπηρία στο δεξί τμήμα του σώματός της.

Μίλησε στους μαθητές για την αγάπη της για το σχολείο και τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε ως μαθήτρια να ανεβοκατεβαίνει τις σκάλες του σχολείου κουτσαίνοντας για να πηγαίνει στην τάξη για μάθημα, σε χρόνια, όχι πολύ μακρινά από σήμερα, που όμως οι ανάγκες των ατόμων με αναπηρίες δεν υπολογίζονταν.

Τους περιέγραψε επίσης το bullying που υφίστατο από πολλούς συμμαθητές της που, παρόλο που αυτή αγωνίζονταν για μάθηση και κοινωνική συναναστροφή, αυτοί την κορόιδευαν και προσπαθούσαν να την πληγώσουν για την αναπηρία της.

Τους είπε πως παρόλα τα προβλήματα που αντιμετώπιζε, αυτή δεν το έβαζε κάτω, συνέχιζε τον αγώνα της και κατάφερε να τελειώσει το Τεχνικό Λύκειο, το μόνο τότε Λύκειο στα Ιωάννινα που πρόσφερε πρόσβαση στα άτομα με αναπηρίες.

Τελειώνοντας το Λύκειο, ξεκίνησε τον αθλητισμό στον αθλητικό σύλλογο “Πύρρος ΑΜΕΑ Ιωαννίνων” με την καθοδήγηση του προπονητή της Σταύρου Στραγάλη. Με συνεχή προσπάθεια, υπομονή και επιμονή, γυμνάζονταν και άρχισαν να έρχονται οι διακρίσεις, πανελλήνια, πανευρωπαϊκά, παγκόσμια. Δήλωσε δε χαρούμενη που όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι με αναπηρία βγαίνουν από την αφάνεια, προσπαθούν και διακρίνονται αθλητικά και κοινωνικά.

Μίλησε επίσης στους μαθητές για την καθημερινότητά της. Τις καθημερινές της μετακινήσεις στην πόλη με το καροτσάκι της. Τις δυσκολίες που συναντά στα πεζοδρόμια που δεν έχουν φτιαχτεί έχοντας υπόψιν τα άτομα με αναπηρίες, την κίνηση στους δρόμους, τους οδηγούς που πολλές φορές παρκάρουν στις διαβάσεις ή δεν σέβονται την προτεραιότητα και τα δικαιώματα των υπολοίπων χρηστών των κοινόχρηστων χώρων, την δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες, στον Δήμο κ.α.

Αμέσως μετά, η Ανθή Λιάγκου απάντησε στις εύστοχες παρατηρήσεις των νεαρών μαθητών του σχολείου.

Στο τέλος της εκδήλωσης, οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πεδινής κύκλωσαν την Ανθή Λιάγκου ζητώντας της αυτόγραφο, συζητώντας μαζί της για τις δυσκολίες της καθημερινότητας και πώς τις αντιμετωπίζει. Πήραν δε μαζί τους το μήνυμα του σεβασμού, της κατανόησης και της συνεχής προσπάθειας.

Η Σχολική Κοινότητα του Δημοτικού Σχολείου Πεδινής ευχαριστεί από καρδιάς την Ανθή Λιάγκου για την παρουσία, την ομιλία και την προσφορά της προς τους μαθητές και της εύχεται καλή συνέχεια και επιτυχίες στη ζωή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ