«Μαριγώ και Γιάννος» στο ταξίδι της μικρής Αμάλ

amal (1)

«Μαριγώ και Γιάννος – αέναο πέρασμα».. Μια μουσική παράσταση εμπνευσμένη από το παραδοσιακό πολυφωνικό τραγούδι. Μία παράσταση που εντάσσεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων για την μικρή Αμάλ και φέρει την υπογραφή ενός Γιαννιώτη, του Αλέξανδρου Ριζόπουλου.

Ο Αλέξανδρος Ριζόπουλος υπογράφει την σύνθεση και την επιμέλεια του έργου. Όπως ο ίδιος είπε πρόκειται για μια μουσική παράσταση η οποία διαθέτει και ενεργοποιεί πολλά καλλιτεχνικά μέσα: μουσική, λόγο, τραγούδι, κίνηση, χορό, αυτοσχεδιασμό και video art. Εννέα μουσικοί, τραγουδιστές, χορευτές, ηθοποιοί και ένας video artist παρουσιάζουν με έναν πρωτόγνωρο και δημιουργικό τρόπο τη γνωστή ιστορία του πολυφωνικού τραγουδιού «ο Γιάννος και η Μαριγώ». Το «Αέναο Πέρασμα» δηλώνει την πρόθεση του έργου να εκφράσει τις διαρκείς μεταβάσεις, από μία κατάσταση σε μία άλλη. Στον αντίποδα, βέβαια διακυβεύεται η σχέση του αέναου περάσματος με της Αριάδνης το μίτο.

Φυσικά όργανα, ήχοι της πέτρας και του αέρα, σε νέες συνθέσεις οι οποίες μπολιάζονται με το σύγχρονο χορό σε μια ενιαία δραματουργία. Συμμετέχουν οι Παντελής Αγκιστριώτης (λύρα-λαούτο), Βασίλης Ζιγκερίδης (κανονάκι), Γιώργος Πολυχρονιάδης (κοντραμπάσο). Μαρίνα Λιόντου-Μochament (ούτι), Ξανθούλα Ντακοβάνου (τραγούδι και κίνηση), Αθηνά Κυρούση-Salvucci (τραγούδι και κίνηση), Γεωργία Βακάλη (τραγούδι, κρουστά και κίνηση), Ταξιάρχης Βασιλάκος (χορός, ακορντεόν, πρόζα), Κωστής Εμμανουηλίδης (video art). Την πολύτιμη πινελιά του στο κινησιολογικό έβαλε και ο Rafal Habel-Bloodgood. Σύλληψη, δραματουργία, σύνθεση, στιχουργική, χορός και επιμέλεια είναι του Αλέξανδρου Ριζόπουλου.

Ο Αλέξανδρος Ριζόπουλος γεννήθηκε το 1982 στα Γιάννενα. Είναι υποψήφιος διδάκτορας στο τμήμα Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου, είναι απόφοιτος των τμημάτων: Αρχιτεκτόνων (ΑΠΘ) και Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (ΠαΜακ). Ως κρουστός έχει συμμετάσχει σε πλήθος συναυλιών και εκδηλώσεων παραδοσιακής μουσικής, εντός και εκτός συνόρων. Διατηρεί σεμινάρια για τη Ρυθμική και τα Κρουστά της Ανατολικής Μεσογείου. Ως συνθέτης το 2016 παρουσίασε τη μουσική παράσταση «Αουρέκιος, ο Ταχυδρόμος», στην οποία συμμετείχαν 40 και πλέον μουσικοί και καλλιτέχνες. Είναι μέλος των σχημάτων «People of the Wind» και «Alenti» με τους οποίους έχουν δισκογραφήσει την πρώτη τους συνθετική δουλειά υπό τον τίτλο jasmine (2021).

Το ταξίδι της Αμάλ στα Γιάννινα θα ξεκινήσει το απόγευμα στην περιοχή του Κατσικά, όπου την υποδέχεται ο οργανισμός Habibi Works. Γεφυρώνοντας το χάσμα των 8 χιλιομέτρων ανάμεσα στον προσφυγικό καταυλισμό και τα Γιάννενα, τον δρόμο της προς το κέντρο των Ιωαννίνων θα φωτίσουν περισσότερα από 1.500 φωτεινά κουτιά με λέξεις σε μία συμμετοχική εγκατάσταση. Μέσα από ένα γιγάντιο φωτεινό κουτί, οι σκιές ζωντανεύουν και τη συνοδεύουν σε ένα μουσικό ταξίδι που ξεκινάει από την Ήπειρο και φτάνει σε όλη την Ελλάδα και την Ανατολή. Τα φωτεινά κουτιά δημιουργήθηκαν στα καλλιτεχνικά εργαστήρια που οργάνωσαν καλλιτέχνες, μέλη της κοινότητας, πολλοί οργανισμοί και φορείς της πόλης. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εγκατάστασης ανέλαβαν τα μέλη της Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων (BOWB) Άρτεμις Παπαγεωργίου και Έλλη Λεβεντάκη.

Στις 8 το βράδυ η Αμάλ θα συναντηθεί με το κοινό απέναντι από το Πάρκο κυκλοφοριακής Αγωγής στον παραλίμνιο και θα κάνει έναν μικρό περίπατο στη λίμνη, φτάνοντας στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δ. Χατζής», όπου οργανώνεται μια παράσταση θεάτρου σκιών από τους Σωκράτη Παππά και το Antrala Theatre, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία παραδοσιακής μουσικής με τον Αλέξανδρο Παπαγεωργόπουλο στο κλαρίνο, Θανάση Αξενόπουλο στο τραγούδι και το βιολί, Στάθη Παρασκευόπουλο στα κρουστά, Σταμάτη Πασόπουλο στο ακορντεόν, Παντελή Αγκιστριώτη στο λαούτο και Αλέξανδρο Ριζόπουλο στα κρουστά.

Στη δράση συνεργάζονται το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών, η Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων (BOWB), το Antrala Theatre, ο Βυσσινόκηπος, η οργάνωση Habibi Works, η ΑΡΣΙΣ Ηπείρου, το Κέντρο Νέων Ηπείρου, οι οργανώσεις Second Tree και ASB Greece, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης στο πλαίσιο του ενταξιακού προγράμματος HELIOS που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, η Θεατρική Συμπαιγνία, το ΚΔΑΠ «To Δέντρο της Γνώσης», το ΚΕΘΕΑ Ηπείρου, η Φωλιά μας και το Timap Design Studio.

Το Σάββατο, στις 7.30 το απόγευμα, η Αμάλ θα βρεθεί στην πλατεία Μαβίλη, όπου θα γνωρίσει παιδιά και νέους από το Κέντρο Νέων Ηπείρου και θα παίξει μαζί τους ένα «κυνήγι θησαυρού» με διαπολιτισμικό χαρακτήρα, που έχει σχεδιάσει η καλλιτέχνης και παιδαγωγός Αλεξάνδρα Ζώη.

Τα παιδιά θα την οδηγήσουν μέσα στο Κάστρο, στον χώρο του Μουσείου Αργυροτεχνίας στο Ιτς Καλέ, με την Αμάλ να είναι η επίτιμη προσκεκλημένη σε μία μουσική παράσταση με τίτλο «Μαριγώ και Γιάννος – το Αέναο Πέρασμα», η οποία φτιάχτηκε ειδικά για αυτήν.

Το έργο, που θα ξεκινήσει στις 8.30 το βράδυ, είναι εμπνευσμένο από το παραδοσιακό, πολυφωνικό, ηπειρώτικο τραγούδι «Ο Γιάννος και η Μαριγώ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ