Μάιος… ελευθερίας! Τι ανοίγει και πότε

poli kentro proino

Μάιος της… ελευθερίας με επιστροφή στην κανονικότητα. Εστίαση, σχολεία, μετακινήσεις και τουρισμός ανοίγουν μετά από αρκετούς μήνες περιοριστικών μέτρων.

Μπορεί τελικά οι πολίτες να κάνουν Πάσχα στο κλεινόν άστυ, καθώς απαγορεύονται μέχρις τις 15 Μαΐου οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, ωστόσο οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα θα είναι ανοιχτές με αυστηρά μέτρα. 

Αναλυτικά, σχετικά με τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά την διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών πρέπει να τηρείται η απόσταση 10 τ.μ. μεταξύ των πιστών, ενώ υποχρεωτική είναι και η χρήση μάσκας. 

Παράλληλα, υποχρεωτικό είναι το self test κατά τις ακολουθίες της της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.

Σε ό,τι αφορά στην ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής επιτρέπεται η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών και το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού.

Την Κυριακή του Πάσχα, επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η συγκέντρωση δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό τα 9 άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες και έως 12 άτομα. Συνίσταται, μάλιστα, η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε έχουν όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές. 

Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας, τη Μεγάλη εβδομάδα επιτρέπονται μέχρι τις 22:00 το βράδυ.

Ο οδικός χάρτης για τη χαλάρωση των μέτρων

Από εκεί και πέρα ο Μάιος θεωρείται μήνας «απελευθέρωσης», καθώς τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και η κυκλοφορία διευρύνεται έως τις 11 το βράδυ. Η εστίαση θα ανοίξει με υποχρεωτικά self-test στους εργαζομένους, ενώ οι σχετικές διευκρινίσεις για αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και το όριο των ατόμων ανά τραπέζι θα γίνουν από τους αρμόδιους υπουργούς τις επόμενες μέρες. 

Το επόμενο βήμα χαλάρωσης έρχεται στις 10 Μαΐου με την επαναλειτουργία των γυμνασίων και των δημοτικών με υποχρεωτικά τεστ αυτοδιάγνωσης σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό.

Το Σάββατο 15 Μαΐου πρεμιέρα θα κάνει και ο τουρισμός με προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, αλλά και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με test. Την ίδια ημέρα απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες, ενώ θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του πολιτισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ