Μ. Τζούφη: Νομική καθιέρωση του όρου «γυναικοκτονία»

meropi tzoufi1

Τη νομική καθιέρωση του όρου «γυναικοκτονία» ζητά η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη.

Αφορμή για τη δήλωση αποτελεί η δολοφονία της ηλικιωμένης Αμερικανίδας στα Γιάννινα με τον σύζυγό της να έχει συλληφθεί και να κατηγορείται για ανθρωποκτονία.

Στη δήλωση η κ. Τζούφη αναφέρει:

Μια ακόμη γυναικοκτονία, η πιο ακραία μορφή έμφυλης και σεξιστικής βίας, συγκλονίζει τα Γιάννενα και τη χώρα. Μια ακόμη γυναίκα έχασε τη ζωή της από τα χέρια του συζύγου της. 17 γυναίκες έπεσαν νεκρές μόνο το 2021 και η τραγική λίστα των γυναικοκτονιών συνεχίζει να μακραίνει.

Όμως, η βία κατά των γυναικών δεν είναι μόνο αριθμοί. Πίσω από τις στατιστικές κρύβονται ανθρώπινες ζωές, στα σώματα των οποίων ασκείται κάθε είδους βία, που στην ακραία της μορφή οδηγεί στο θάνατο. Πρέπει επιτέλους να προχωρήσουμε σε άμεσες παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας: ενίσχυση των Συμβουλευτικών Κέντρων και των Ξενώνων Φιλοξενίας, πρόληψη από μικρή ηλικία με μαθήματα στα σχολεία για την ισότητα των φύλων, δημιουργία προγραμμάτων θεραπευτικής αντιμετώπισης για τους δράστες ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικών αδικημάτων.

Είναι ώρα για δράση και ως κοινωνία έχουμε ήδη αργήσει. Η νομική καθιέρωση του όρου «γυναικοκτονία» από την Πολιτεία και την ελληνική νομοθεσία είναι απαραίτητη και οφείλει να είναι μόνον η αρχή. Δυστυχώς, η κυβέρνηση το αρνείται. Μάλιστα, η εξωκοινοβουλευτική υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα -αρμόδια για θέματα Δημογραφικής & Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων- δήλωνε πως «δεν υπάρχει έξαρση στις δολοφονίες με έμφυλη διάσταση».

Στεκόμαστε στο πλευρό όλων των γυναικών και ενώνουμε τη φωνή μας ενάντια στην έμφυλη βία, εκφράζουμε μηδενική ανοχή στο σεξισμό, στην πατριαρχία, στην παρενόχληση και στην κουλτούρα της βίας. Καμία λιγότερη – καμία δεν περισσεύει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ