Λίππα: Το μπαλκόνι της Λάκκας

LIPPAΘα μπορούσε να χαρακτηρίζεται και ως το μπαλκόνι της Λάκκας Σουλίου. Η Λίππα βρίσκεται μεταξύ των οροσειρών της Ολύτσικας και Σουλίου.

Είναι κτισμένο σε ένα όμορφο οροπέδιο, στα 850μέτρα με ουρανοκρέμαστους γκρεμούς και δεσπόζει σαν φρούριο στη γύρω περιοχή έχοντας χαρακτηριστεί ως η Αετοφωλιά της Λάκκας Σουλίου.

Διάσπαρτοι οι πέντε οικισμοί του. Κάτω Λίππα ή Μεσούρα, Ανάληψη ή Πλακοτίβα, Ντουμποράτες, Βάρδα και Δυο Ποτάμια.

Ανάμεσα στη Λίππα και την Ολύτσικα πηγάζει και κυλάει δίπλα από την Κάτω Λίππα ένας από τους παραπόταμους του γνωστού από τους αρχαίους χρόνους Αχέροντα ποταμού.

Η χρονολογία, κατά την οποία χτίστηκε το χωριό δεν είναι γνωστή, αλλά τοποθετείται ανάμεσα στον 16ο και 17ο αιώνα με την κάθοδο και την εγκατάσταση των Σουλιωτών στην περιοχή.

Απέχει από την έδρα του Δήμου Σελλών 12 χλμ. Βρίσκεται νοτιοδυτικά της έδρας του Δήμου σε υψόμετρο 840 μέτρων με ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο.

Στην περιοχή υπάρχει ο Ιερός Ναός του Παντοκράτορα και το αρχαίο κάστρο.

Λίγοι οι κάτοικοι, ακόμη λιγότεροι το χειμώνα. Φιλόξενοι και χαμογελαστοί, έτοιμοι να προσφέρουν γλυκό και τσίπουρο στον επισκέπτη και να αφηγηθούν την ιστορία του τόπου τους, από τότε που εδώ πολέμαγαν Σουλιώτες!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ