Λίμνη ζωντανή στη Νέα Εποχή

Γράφει: Μάριος Βαβάτσικος

Το πρόγραμμα της παράταξής μας έχει σπουδαίες ιδέες και σοβαρές προτάσεις πάνω σε μία σειρά από θεματικές ενότητες. Επιτρέψτε μου όμως να ξεχωρίσω, από προσωπικό πρωτίστως ενδιαφέρον, την ενότητα της προστασίας και ανάδειξης του Περιβάλλοντος και ειδικότερα το θέμα της Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας.

Διότι όσο κι αν βελτιωθεί η εξυπηρέτηση του δημότη, όσα έργα υποδομών κι αν γίνουν, τι θα έχει πράγματι αξία σε λίγα χρόνια, αν τα Γιάννενα χάσουν το σύμβολό τους, τη ζωοδόχο πηγή τους, που δεν είναι άλλο, παρά η λίμνη; Η Λίμνη Παμβώτιδα είναι άμεσα συνυφασμένη με τη φύση και την οικολογία, με τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα, είναι κομβικής σημασίας για την καθημερινότητά μας και την ίδια μας τη διαβίωση.

Είναι καιρός να πάψουμε να ασχολούμαστε με τα προβλήματα μόνο κατά την προεκλογική περίοδο. Βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο σε ό,τι αφορά την κατάσταση της Λίμνης και φοβάμαι ότι αυτό δεν έχει γίνει αντιληπτό από τους υποψήφιους. Η υποβάθμιση της ποιότητας των νερών της λίμνης, η εμφάνιση τοξικών κυανοφυκών, η αύξηση του ιζήματος, η συνεχής μείωση της βιοποικιλότητας, ακόμα και το αισθητικό πρόβλημα έχουν ξεπεράσει τα όρια ανοχής.

Το πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα ήρθε για να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, αλλά δεν εναρμονίστηκε με το προβληματικό οικοσύστημα της λίμνης. Πουθενά δε γίνεται λόγος για παρεμβάσεις απαραίτητες, όπως η αποκατάσταση του φυσικού τοπίου της λίμνης, ενώ εξακολουθούν να θεωρούνται αποδεκτά τα μπαζώματα, τα αναχώματα και όλες αυτές οι παρεμβάσεις που εμποδίζουν τον αυτοκαθαρισμό της λίμνης και έχουν καταστρέψει τα πεδία φυσικής αναπαραγωγής ψαριών και πουλιών, σημεία ζωτικά για τη λειτουργία του οικοσυστήματος.

Αρχικά, επειδή στο ΠΔ ο ρόλος του Δήμου παραβλέπεται αποτελεί στόχο της παράταξής μας η κατοχύρωση πρωταγωνιστικού ρόλου του Δήμου στις αποφάσεις που αφορούν την Παμβώτιδα. Περαιτέρω, η παράταξή μας έχει καταθέσει προτάσεις για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου προκειμένου να αποδοθεί στη λίμνη ο χώρος που της ανήκει. Θα πρέπει, επίσης, να μιλήσουμε για τους εξωγενείς παράγοντες που επιφορτίζουν την λίμνη, να βρούμε λύσεις τουλάχιστον για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού και να προβούμε σε ενέργειες διάσωσης και ανασύστασης των αυτόχθονων υδρόβιων πληθυσμών. Διότι όσα μέτρα και να ληφθούν για την περιφέρεια της λίμνης, αν δεν παρέμβουμε στην ίδια τη λίμνη είναι ουτοπικό να περιμένουμε την όποια αλλαγή. Τα μέτρα για τον περιβάλλοντα χώρο πρέπει να συμπληρώνουν τα μέτρα για την ίδια τη λίμνη, τον πυθμένα της, τον αυτοκαθαρισμό της, τον έλεγχο των εισροών.

Αν δεν δράσουμε και τώρα, τότε όλα όσα κι αν καταφέρουμε τα επόμενα χρόνια σε επίπεδο δρόμων, τουρισμού, δομών κλπ, θα χάσουν την αξία τους.

Επιβάλλεται η επόμενη δημοτική αρχή, και μάλιστα σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, χέρι-χέρι με την κοινωνία, να αναδείξει το ζήτημα της Λίμνης, να μιλήσει για τα αυτονόητα, να βρει τις λύσεις και να προχωρήσει σε μια σειρά ενεργειών που θα δεσμεύει και τους επόμενους, ώστε η αντιμετώπιση να μην εξαρτάται από μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Χρειάζεται να εμπλέξει τους κατάλληλους ανθρώπους, τους επιστήμονες που προειδοποιούν και όσους, από το παρελθόν ακόμα, έχουν ταχθεί στη διάσωση της λίμνης, αλλά κάθε τόσο τους απομακρύνουν από το σκοπό τους και μαζί με αυτούς απομακρύνονται και οι λύσεις. Οφείλουμε να θέσουμε ένα μακροχρόνιο στόχο, τη Λίμνη του 2030: μία λίμνη «ζωντανή», στην οποία ο αριθμός των απειλούμενων ειδών θα μειώνεται, η ποιότητα του νερού θα έχει εξασφαλιστεί και η ζωογόνος δύναμή της θα ενδυναμώνει την πόλη, ενισχύοντας την προοπτική μιας αέναης αύξησης του τουρισμού και μιας υγιούς επιχειρηματικότητας που θα αντέχει κόντρα στους δύσκολους καιρούς της εποχής μας. Μόνο τότε και η ποιότητα ζωής των πολιτών θα διασφαλιστεί, διότι κάθε ποδηλατόδρομος, κάθε πεζόδρομος, κάθε πάρκο αναψυχής και κάθε δραστηριότητα που θα έχει ως αναφορά το υδάτινο στοιχείο θα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα.

Τίποτα δε θα αλλάξει αν δεν αλλάξουμε το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Αν δεν σεβαστούμε ό,τι πολύτιμο μας προσφέρει η φύση. Σε πρώτο πλάνο θέτουμε τη διάσωση της λίμνης και σε δεύτερο την προβολή της ως πόλο έλξης φυσικής ομορφιάς. Τα Γιάννενα πρέπει και θα βρεθούν στην Νέα Εποχή όταν θα αξιοποιήσουμε τη διαφορετικότητά μας και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που μας δίνει η λίμνη μας, έναντι των υπόλοιπων.

Ο Μάριος Βαβάτσικος είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» του Μωυσή Ελισάφ. Γεννήθηκε και ζει στα Γιάννενα όπου εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος. Σπούδασε Ιχθυολογία-Υδατοκαλλιέργειες και εξειδικεύτηκε περαιτέρω στο αντικείμενο με μεταπτυχιακό από την Κτηνιατρική Θεσσαλίας. Το 2015 ήταν υποψήφιος βουλευτής με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Σήμερα είναι αναπληρωτής Γραμματέας του ΚΙΝ.ΑΛ. στο Νομό Ιωαννίνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ