Λίλα Σουλελέ: Γιατί επήλθε συρρίκνωση στον πρωτογενή τομέα της Ηπείρου

soulele lila

Θέσεις αλλά και προτάσεις με αφορμή τα στοιχεία για την συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα στην Ήπειρο καταθέτει η κ. Λίλα Σουλελέ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κ. Σουλελέ σε άρθρο της αναφέρει αναλυτικά:

Αν και η οικονομία της Ηπείρου βασίζεται στον πρωτογενή τομέα, κάτι δεν πήγε καλά με την εφαρμογή του παραγωγικού μοντέλου την τελευταία 10ετια. Οι αιτίες είναι δομικές και δεν πρέπει να συσχετιστούν με την ενεργειακή κρίση της τελευταίας διετίας. Τα στοιχεία είναι αδιάσειστα και δημιουργούν έντονο προβληματισμό για το μέλλον του αγροκτηνοτροφικού κόσμου.

Το 2022, οι νέοι αγρότες ανήλθαν μόλις στους 750, με αποτέλεσμα να χαθούν 6 εκ. ευρώ από τα συνολικά 33εκ. που είχαν εγκριθεί για την Ήπειρο, όταν μάλιστα στο σύνολο των υπόλοιπων παραγωγικών Περιφερειών οι αιτήσεις ήταν σχεδόν διπλάσιες του αντίστοιχου εγκεκριμένου προϋπολογισμού με αποτέλεσμα να απορροφήσουν επιπλέον ποσά.

Η  δραματική μείωση του αριθμού των αγροτών και κτηνοτρόφων, των ανθρώπων που συνεχίζουν να δίνουν ζωή στα χωριά της Ηπειρωτικής υπαίθρου, αποτυπώνεται, ενδεικτικά,  στο ποσοστό μείωσης του παραγόμενου αιγοπρόβειου γάλακτος κατά 14% μόνο στα τελευταία τρία χρόνια (το υψηλότερο ποσοστό μείωσης από όλες τις Περιφέρειες).

Τις τελευταίες ημέρες, χύθηκε πολύ μελάνι για το ποιος φταίει, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής και χωρίς όραμα και προτάσεις για το μέλλον. Την ώρα που στην Ευρώπη χαράζουν τον οδικό χάρτη για την πράσινη μετάβαση που θα οδηγήσει στην δημιουργία ενός νέου μοντέλου παραγωγής που σέβεται τα περιβαντολογικά και κοινωνικά όρια, στην Ήπειρο αρκούμαστε στη παροχή μικροενισχύσεων που εξυπηρετούν μικροσυμφέροντα και δεν διασφαλίζουν το αύριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το όραμα της «Πράσινης Συμφωνίας», της στρατηγικής που ανακοίνωσε ώστε να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση «κλιματικά ουδέτερη» μέχρι το 2050, συνοψίζεται σε τρεις στόχους:

– Μηδενικές καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050.

– Οικονομική ανάπτυξη αποσυνδεδεμένη από τη χρήση πόρων.

– Κανένας άνθρωπος και καμιά περιφέρεια στο περιθώριο.

Απαιτούνται θεμελιώδεις αλλαγές στο σημερινό μοντέλο. Αλλαγές που θα διασφαλίσουν  τον κόσμο της αγροτικής παραγωγής και θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη της περιοχής.

Είναι ώρα να δοθούν κίνητρα φορολογικής ελάφρυνσης και χρηματοδοτική στήριξη από την πολιτεία μέσω της αναπτυξιακής τράπεζας και του ταμεία ανάκαμψης στους νέους για την αναβάθμιση υφιστάμενων ή τη δημιουργία σύγχρονων οικονομικά βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον γεωργοκτηνοτροφικών μονάδων. Μονάδων που θα είναι ενεργειακά αυτόνομες και θα υποστηρίζονται από κεντρικές υποδομές πράσινης διαχείρισης αποβλήτων.

Παράλληλα, η δημιουργία σύγχρονων κέντρων ενημέρωσης, εκπαίδευσης και καινοτομίας νέων αγροτών και κτηνοτρόφων στα Ευρωπαϊκά πρότυπα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαμόρφωση σύγχρονης  αγροτικής και συνεργατικής κουλτούρας στη νέα γενιά.

Η παράδοση και η οικονομία των Ιωαννίνων και της Ηπείρου είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον αγροδιατροφικό πρωτογενή τομέα. Το σύνολο των προοδευτικών ανθρώπων της πολιτικής και των εμπλεκόμενων φορέων, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, πέρα από κομματικά όρια, είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ να συζητήσουν και να σχεδιάσουν ένα βιώσιμο πράσινο μέλλον. Αφορά την ζωή της υπαίθρου, των χωριών, των Ιωαννίνων και ολόκληρης της Ηπείρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ