Γιορτές γεμάτες φως… Στα Γιάννινα το πρώτο light festival

FOS FESTIBAL

FOS FESTIBALΣτις φετινές γιορτές τα Γιάννενα «παίζουν» με το φως και ετοιμάζονται για τα πιο φωτεινά Χριστούγεννα!

Με ένα πρωτότυπο θέαμα που όμοιο του δεν έχει προηγηθεί, το πρώτο light festival στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, με δεκάδες εκδηλώσεις στην πόλη και τα Δημοτικά Διαμερίσματα υπό τον συντονισμό του Δήμου Ιωαννιτών και με τα λαμπιόνια που θ’ αρχίσουν να ανάβουν σταδιακά από αυτό το Σαββατοκύριακο.

Στις δύο κατευθύνσεις που δίνει ο Δήμος Ιωαννιτών στις φετινές γιορτές, αφενός με τις εκδηλώσεις και αφετέρου με το φεστιβάλ του φωτός, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Αντιδήμαρχος, Νίκος Γκόλας.

Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα κυρίως στο τουριστικό τμήμα της πόλης αλλά κι εν γένει σε όλο το Δήμο, που θα απολαύσουν οι κάτοικοι της περιοχής και θα ικανοποιήσει τους επισκέπτες, καθώς ήδη παρουσιάζεται αυξημένο ενδιαφέρον για κρατήσεις την περίοδο των γιορτών.

Μια γιορτή για όλο το Δήμο

Η επιδίωξη είναι να γίνουν αυτά τα Χριστούγεννα μια μεγάλη γιορτή για όλη την πόλη και όλο το Δήμο, όπως είπε ο κ. Γκόλας. Έτσι αρχής γεννωμένης από το Σαββατοκύριακο και με κορύφωση όσο πλησιάζουμε προς τις γιορτές προγραμματίστηκαν δεκάδες εκδηλώσεις, υπό τον συντονισμό του Δήμου.

Ο Δήμος Ιωαννιτών συμμετέχει στις εκδηλώσεις με όλες του τις δομές, κι όπως υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος, «το πιο σημαντικό είναι πως για πρώτη φορά γίνεται μια μεγάλη συνεργασία όλων. Με το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, τη Μητρόπολη, συλλόγους, σωματεία, φορείς, σχολεία και ιδιώτες. Όλοι συμμετέχουν και οι διάφορες δράσεις εντάσσονται στο γενικό προγραμματισμό».

Luminous – Ioannina Light Festival
Ioannina 29-31 Δεκεμβρίου 2014
«Ως πόλη έχουμε τη χαρά να διοργανώνουμε το πρώτο Light Festival στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια», είπε ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής και Τουρισμού, Νίκος Γκόλας.

Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων το Luminous Festival – όπως ονομάστηκε- θα προσδώσει περαιτέρω στην εορταστική ατμόσφαιρα της πόλης. Από τις 29 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 θα δημιουργηθεί μια ιδιαίτερη γιορτή που θα γεμίσει φως την πρωτεύουσα της Ηπείρου και είναι σίγουρο ότι θα εντυπωσιάσει τους επισκέπτες αφήνοντας τους τις καλύτερες αναμνήσεις. Φέτος γίνεται η αρχή με στόχο να αποτελέσει θεσμό που θα συμβάλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας.

Στο Luminous Festival αναφέρθηκε η Ειρήνη Παπανικολάου, project manager του festival, λέγοντας πως «είναι ένας νέος θεσμός που θα προσκαλέσει καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό για να δημιουργήσουν στην καρδιά της πόλης έργα που θα αναδείξουν τα μνημεία, τις περιοχές φυσικού κάλλους καθώς και το εμπορικό κέντρο, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες και τα νέα μέσα στην τέχνη».

Όπως εξήγησε η κ. Ππαπανικολάου, οι κάτοικοι της περιοχής και οι επισκέπτες θα έχουν άμεση πρόσβαση σε νέες καινοτόμες τεχνικές και εκφάνσεις του σύγχρονου πολιτισμού, καθώς και τη δυνατότητα να ζήσουν μια εκπληκτική εμπειρία που θα περιλαμβάνει:

– Video mappings, τα οποία θα προβάλλονται σε προσόψεις κτηρίων που παρουσιάζουν ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία, τονίζοντας και υπογραμμίζοντας τις δομικές και μορφολογικές τους αξίες μέσω της εναλλαγής σχημάτων και χρωμάτων

– Projections, τα οποία θα καλύπτουν τυφλές όψεις κτηρίων της πόλης.

– Light installations [εγκαταστάσεις φωτός] σε υπαίθριους χώρους και μνημεία με στόχο τη δημιουργία μιας ιδιαίτερης και μυσταγωγικής ατμόσφαιρας που θα προσδώσει μια άλλη οπτική στην πόλη.

– Illuminations [φωταγωγήσεις] μνημείων για την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής τους αξίας.

– Ένα διαφορετικό και ακόμη πιο λαμπερό Χριστουγεννιάτικο Δέντρο απαράμιλλης αισθητικής το οποίο θα κοσμεί την κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων. Το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο θα εκτεθεί από τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.

– Μια ιδιαίτερη βραδιά στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων με τη φιλοξενία του συγκροτήματος Kottarashky & The Rain Dogs από τη Βουλγαρία σε ένα συνδυασμό χάλκινων και ηλεκτρονικών ακουσμάτων.

– Festival Program Μια διαφορετική εμπειρία μέσα από μια ειδικά σχεδιασμένη διαδρομή στην πόλη των Ιωαννίνων. Το Luminous Festival θα αναδείξει την πόλη των Ιωαννίνων και τα μνημεία της, δημιουργώντας μία ειδικά σχεδιασμένη διαδρομή που θα ξεκινά από την κεντρική πλατεία της πόλης για να καταλήξει στη λίμνη Παμβώτιδα και πιο συγκεκριμένα στην πλατεία Μαβίλη, με έργα καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Ο καιρός … δυσκόλεψε τα φώτα

Καιρού επιτρέποντος, ο χριστουγεννιάτικος φωτισμός θα αρχίσει να ανάβει σταδιακά από το Σαββατοκύριακο. Αρχικά είχε προγραμματιστεί ν’ αρχίσουν να ανάβουν τα φώτα από τις αρχές της εβδομάδας που διανύουμε, αλλά ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος.

Υπήρξαν δύο προβλήματα που συνεχίζουν να υφίστανται. Λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούν εδώ και αρκετές ημέρες, δεν έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση όλων των φώτων. Το κυριότερο όμως είναι ότι δεν δημιουργούνται συνθήκες ασφάλειας, που σχετίζονται με τις αντοχές του δικτύου ηλεκτροφωτισμού της πόλης, ειδικά όταν οι καιρικές συνθήκες προκαλούν βλάβες και περαιτέρω επιβάρυνση.

Ωστόσο –εκτός απροόπτου του … καιρού και της ΔΕΗ- τα φώτα θ’ αρχίσουν να ανάβουν από αυτό και μέχρι το άλλο Σαββατοκύριακο. Η διαδικασία επιβάλλεται να γίνει σταδιακά για λόγους που σχετίζονται με τις δυνατότητες και τις αντοχές του δικτύου.

Παράλληλα ο Δήμος Ιωαννιτών προτρέπει και τους καταστηματάρχες να συμβάλουν και αυτοί από την πλευρά τους στον εορταστικό φωτισμό, παροτρύνοντας τους να φωτίσουν τον εξωτερικό χώρο των καταστημάτων τους, καθώς δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθούν παντού φώτα.

Τέλος ο Αντιδήμαρχος, Νίκος Γκόλας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον προϋπολογισμό των εορταστικών δράσεων, σημείωσε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε πίστωση 15.000 ευρώ για την προμήθεια νέου φωτισμού (είναι κατεστραμμένο το μεγαλύτερο μέρος από το παλιό υλικό) και έκανε αποδεκτή έκτακτη επιχορήγηση 20.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία ο Δήμος Ιωαννιτών προσπαθεί να δημιουργήσει μια εορταστική ατμόσφαιρα για όλο το Δήμο, με το μικρότερο δυνατό κόστος, είτε εξασφαλίζοντας έκτακτη επιχορήγηση, είτε χορηγίες, είτε διευκολύνοντας την ιδιωτική πρωτοβουλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ