ΛΑΣΥ: Πόλεμος και ακροβατισμοί για τη λειτουργία των ΣΜΑ

giorgos prentzas

Την  χθεσινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, η οποία παρά το επίσημο αίτημα της ΛΑΣΥ για δημόσια προβολή των συνεδριάσεων από τις 23 Ιούνη 2022 συνεχίζει να γίνεται κεκλισμένων των θυρών, παρακαλούθησε και παρενέβη ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ Γ. Πρέντζας.

Με μία εκτενή ανακοίνωση τοποθετείται η Λαική Συσπείρωση στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου να προχωρήσει σε προγραμματικές συμβάσεις με Δήμους για την λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης.

Στην Οικονομική Επιτροπή παρενέβη ο επικεφαλής της παράταξης Γιώργος Πρέντζας και όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση «ανέδειξε τους ακροβατισμούς της συγκεκριμένης πρακτικής και τον κίνδυνο περαιτέρω δαπανηρών καθυστερήσεων στην λειτουργία των ΣΜΑ  ως αποτέλεσμα του  «πολέμου» μεταξύ περιφέρειας και ΦΟΔΣΑ ( πόλεμος που τροφοδοτείται από  επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς)».

 Όπως τονίζει οι δήμοι που έλαβαν τις αποφάσεις συμμετοχής στην προγραμματική σύμβαση με την περιφέρεια δεν έχουν λάβει έγκριση νομιμότητας των αποφάσεών τους από την Αποκεντρωμένη Περιφέρεια την στιγμή που φαίνεται ότι παραβιάζονται  άρθρα της προγραμματικής σύμβασης  μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και του ΦΟΔΣΑ για την υλοποίηση κατασκευής των ΣΜΑ, δηλ. το άρθρο 10 ότι μπορεί ΜΟΝΟ μέσω ΦοΔΣΑ να δοθεί προσωπικό στην Περιφέρεια (Φορέας υλοποίησης) για να διευκολυνθεί  η εφαρμογή της Προγραμματικής  Σύμβασης  και το άρθρο 11 το οποίο απαγορεύει την υποκατάσταση της Περιφέρειας Ηπείρου από τρίτο (πχ. Δήμοι) και όταν αυτό συμβεί αυτόματα λύεται η Προγραμματική με υπαιτιότητα του Φορέα Υλοποίησης (Περιφ. Ηπείρου). Επίσης επισημάνθηκε ότι οι δήμοι που δέχτηκαν να διαθέσουν προσωπικό δεν το έχουνε και θα αποψιλώσουνε άλλες υπηρεσίες τους ιδιωτικοποιώντας την λειτουργία τους όπως επίσης ότι η άρνηση συμμετοχής της αναδόχου εταιρίας παράδοσης του εξοπλισμού των ΣΜΑ ENACT-Καούσης μπορεί να προκαλέσει επιπλέον εμπλοκές.

Στην ανακοίνωση αναλυτικά αναφέρεται:

Ο «πόλεμος» περιφέρειας  και ΦΟΣΔΑ μαίνεται με σταθερότητα διότι η αιτία του, δηλ. ο αποκλειστικός έλεγχος της μελλοντικής ιδιωτικοποίησης της λειτουργίας των ΣΜΑ, παραμένει το βασικό αντικείμενο προστριβής. Γι αυτό και η όποια απόπειρα συνεννόησης έχει ναρκοθετηθεί στην προσπάθεια «εξοβελισμού του αντιπάλου». Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης του ΔΣ του ΦΟΣΔΑ στις 24-05-2022 όπου έγινε αποδεκτή η δοκιμαστική λειτουργία με  βάση την αντίληψη της περιφέρειας για δοκιμαστική λειτουργία βάσει της ΥΓΟΣ, αποφασίστηκε η αίτηση υπαγωγής του ΦΟΔΣΑ  στο πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη των αναγκών της δοκιμαστικής λειτουργίας του δικτύου ΣΜΑ. Η επιμονή της περιφερειακής αρχής να συνεχίσει την δοκιμαστική λειτουργία μέσω προγραμματικών με τους δήμους, έχοντας ως  «καλεσμένο» τον ΦΔΣΔΑ,  ναρκοθέτησε και αυτήν την απόπειρα. Η περιφερειακή αρχή επικαλείται ότι προστατεύει τους Ηπειρώτες από «σκοτεινές δυνάμεις» τις οποίες εξυπηρετεί το ΔΣ του ΦΟΔΣΑ όπως αποκαλύφθηκε και από τις πρόσφατες δηλώσεις του κ.Καχριμάνη περί «κλίκας» και «συμπεριφορά υπαλλήλων κυκλώματος» στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Εάν είναι έτσι οφείλει να μιλήσει δημόσια με ονοματεπώνυμα και στοιχεία, εξηγώντας και τον ρόλο της κυβέρνησης η οποία με την τροπολογία της πήρε σαφή θέση υπέρ του ΦΟΔΣΑ και εναντίον της Περιφέρειας Ηπείρου

Εμείς καλούμε τον Ηπειρωτικό λαό να μην ψάχνει στο παρασκήνιο και σε σκοτεινές δυνάμεις τις αιτίες του προβλήματος αλλά να δει κατάφατσα στο προσκήνιο τους νόμιμους ανταγωνισμούς των επιχειρηματικών ομίλων για αύξηση της κερδοφορίας τους ως αιτία για τα αυξημένα ανταποδοτικά τέλη και την άθλια κατάσταση διαβίωσής του.

Για το θέμα Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποπεράτωση οδικού δικτύου Ζωτικό Μπεστιά», αναδόχου εταιρείας «ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ», μέχρι την 31-03-2023, η παρέμβαση του επικεφαλής της ΛΑΣΥ εστιάστηκε στο ότι, ο δρόμος αυτός των 14,5 χλμ. ο οποίος  ξεκίνησε το 2010, έχει κοστίσει μέχρι στιγμής περί τα 17 εκατομ. ευρώ,  ( πάνω από 1 εκατομ./ χλμ) έχει προκαλέσει κατά την κατασκευή του τεράστια περιβαλλοντική ζημιά στον Τυριώτικο ποταμό λόγω των αμμοληψιών  που έχουν κάνει μια μεγάλη περιοχή «κρανίου τόπο», με σοβαρές επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα, αποτελεί σκάνδαλο και ντροπή για την περιφερειακή αρχή. Σημείωσε ότι η εισήγηση παραπλανητικά αναφέρει περί ολοκλήρωσης του έργου με λίγες εκκρεμότητας όταν στο τελευταίο 1,5 χλμ (των 4,5 χλμ του έργου) δεν έχει μπει καν μπουλντόζα για να γίνει η διάνοιξη .Η απάντηση του περιφερειάρχη ήταν ότι αποτελεί τον πιο δύσκολο δρόμο που έχει κατασκευάσει η περιφέρεια λόγω της σαθρότητας του εδάφους, υπεραμύνθηκε της αίτησης της INTRAKAT για παράταση και αρνήθηκε τα της περιβαλλοντικής καταστροφής, ισχυρίστηκε ότι υπάρχει άδεια και περιβαλλοντική μελέτη για την χρήση υλικών του ποταμού, δεχόμενος όμως ότι υλικά  από τον ποταμό μεταφέρονται από τον εργολάβο σε άλλα έργα όπως αυτά της Νιάρχου!!

Σε ερώτηση του επικεφαλής της ΛΑΣΥ για την μη απόδοση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας στο Θεσπρωτικό λαό, τη στιγμή που κατατίθενται δεσμευτικές προσφορές ιδιωτών για την ιδιωτικοποίηση του 67% της περιουσίας του ΟΛΗΓ. ΑΕ,  ο περιφερειάρχης απάντησε ότι δεν γνωρίζει και θα προσπαθήσει να ενημερωθεί από τον αρμόδιο υπουργό. Υπενθύμισε σε όλα τα μέλη ότι με πρωτοβουλία της ΛΑΣΥ συζητήθηκε το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο και ότι ελήφθη απόφαση για διεκδίκηση απόδοσης της χερσαίας ζώνης γεγονός που δημιουργεί υποχρέωση της περιφερειακής αρχής για άμεσες ενέργειες.

Για το θέμα της Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης  μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την εκπόνηση του ερευνητικού έργου «Μελέτη Αξιοποίησης των εγκαταστάσεων και του αγροκτήματος του ΥΠΑΑΤ στον Κατσικά Ιωαννίνων-Δημιουργία «Πάρκου Αγροτικής Καινοτομίας», ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ εξέφρασε την ένσταση- απορία του στο ότι η αρχιτεκτονική Σχολή αξιοποιείται μόνο για το Πάρκο Αγροτικής Καινοτομίας αλλά όχι για τις μελέτες του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και του Κλειστού της Ξιφασκίας, μελέτες που έχουν δοθεί με απευθείας αναθέσεις σε ιδιώτες συμβούλους. Άραγε σε τι και ποιόν εξυπηρετεί η ανάθεση σε ιδιώτες η μελέτη 2 φαραωνικών έργων για τις οποίες η περιφερειακή αρχή δεν δίνει εξηγήσεις και ενημέρωση για το πώς και με ποιο στόχο θα υλοποιηθούν;

Ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ ενημέρωσε τους περιφερειακούς συμβούλους της οικονομικής επιτροπής για την επικίνδυνη κατάσταση υποστελέχωσης που έχει παγιωθεί στα νοσοκομεία της Ηπείρου με αφορμή την διακομιδή 2  διασωληνωμένων ασθενών με covid19 από το ΠΓΝΙ σε ΜΕΘ covid της Πάτρας και της Λαμίας, λόγω του ότι δεν υπάρχει κενή κλίνη ΜΕΘcovid στην Ήπειρο και ζήτησε την παρέμβαση της περιφερειακής αρχής και του περιφερειακού συμβουλίου για την επικίνδυνη κατάσταση στις δομές υγείας της Ηπείρου στην καρδιά του Αυγούστου λόγω της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης στην διαχείριση της πανδημίας προς όφελος των τουριστικών κερδών και της μείωσης του κόστους λειτουργίας των νοσοκομείων. Υπενθύμισε ότι και αυτό το θέμα για την κατάσταση των δομών υγείας στην ΄Ηπειρο συζητήθηκε  στο Π.Σ. τον περασμένο Νοέμβριο με πρωτοβουλία της ΛΑΣΥ και η περιφερειακή αρχή κάλυψε τις επιλογές της 6ης ΥΠΕ και της κυβέρνησης. Τώρα 9 μήνες μετά η χειροτέρευση της κατάστασης και στην κοινότητα και στα νοσοκομεία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με αδιαφορία από την περιφερειακή αρχή.

Για μια ακόμη φορά το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της συνεδρίασης ήταν η συμφωνία χωρίς αστερίσκους των εκπροσώπων των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ ,του ΠΑΣΟΚ και της παράταξης Ριζόπουλου με την περιφερειακή αρχή. Όλα ψηφίστηκαν ομόφωνα για μια ακόμη φορά!!!

Η ΛΑΣΥ θα συνεχίσει να είναι τα μάτια και τα αυτιά του Ηπειρώτικου λαού . Είναι καιρός ακόμα περισσότεροι Ηπειρώτες να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα για όσα συμβαίνουν στην Ήπειρο  και να συστρατευτούν με τις δυνάμεις του ΚΚΕ παντού. Το ΚΚΕ αποτελεί ασπίδα για το σήμερα και ελπίδα για το αύριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ