ΛΑΣΥ: Γιατί διαφωνεί με τα υδροηλεκτρικά στο Γρεβενίτι

greveniti limni

Την απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου να γνωμοδοτήσει θετικά για δύο υδροηλεκτρικά έργα στο Γρεβενίτι καυτηριάζει η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Τα δύο έργα, με απόσταση λίγων μέτρων το ένα από το άλλο, ανήκουν στην ίδια εταιρεία ενώ η παράταξη σημειώνει ότι έχουν εκδοθεί και άλλες βεβαιώσεις παραγωγού για την ίδια περιοχή.

Και στην ανακοίνωση σημειώνει:

Τόσο η περιοχή κατασκευής των σταθμών παραγωγής ενέργειας όσο και  το σημείο που χοροθετείται το ΜΥΗΕ στο Βάρδα εντάσσονται εξολοκλήρου σε περιοχή απολύτου προστασίας της Φύσης (NATURA).

Εκτός όμως από την καταστροφή της περιοχής απολύτου προστασίας της φύσης από τα κυρίως έργα, θα απαιτηθεί και αποψίλωση δάσους μαύρης πεύκης για τη διάνοιξη του δρόμου πρόσβασης στα σημεία υδροληψίας.  

Η Περιφέρεια Ηπείρου -συνεπικουρούμενη από την παράταξη του ΠΑΣΟΚ- ξέχασε τις οικολογικές της ανησυχίες  και σα να μην έφτανε αυτό, για δεύτερη φορά έγραψε «εις τα παλαιότερα των υποδημάτων της»  τις αρνητικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ζαγορίου και της κοινότητας Γρεβενιτίου, όπως είχε κάνει πριν λίγους μήνες με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πωγωνίου και των κατοίκων των Άνω Ραβένιων αποδεικνύοντας ότι όχι απλά υπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά ότι υπηρετεί συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα έναντι άλλων, συμμετέχει δηλαδή στους ανταγωνισμούς τους.

Οι παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησαν οποιοδήποτε επιχείρημα για να εξωραΐσουν την εξόφθαλμα αντιπεριβαλλοντική τους απόφαση: επέκριναν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επειδή υπήρχε και ένας δημοτικός σύμβουλος που διαφώνησε, αλλοίωσαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των κατοίκων στο Γρεβενίτι λέγοντας ότι ήταν περίπου ισοπαλία, μέχρι τα όρια της περιοχής Natura «στένεψαν» για να πουν ότι ο ποταμός Βάρδας είναι στο όριο και όχι για παράδειγμα στο «βάθος» της περιοχής. Οι ίδιοι που πριν μερικές μέρες βγήκαν να κάνουν εκκλήσεις για προστασία των δασών από τις πυρκαγιές, υπερασπίστηκαν σήμερα την καταστροφή των δασών  για τη δημιουργία έργων ΑΠΕ που νομιμοποίησε ο πρόσφατα ψηφισμένος περιβαλλοντικός νόμος.

Παρά το γεγονός ότι ως Λαϊκή Συσπείρωση είμαστε κατ αρχήν υπέρ των ΜΗΥΕ, η εκπρόσωπός μας καταψήφισε και τα δύο έργα αναδεικνύοντας ότι το μοναδικό «θετικό αποτύπωμα» του έργου θα είναι οικονομικού χαρακτήρα και θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τον επιχειρηματία που θα κάνει το έργο σε βάρος του περιβάλλοντος . Αυτή είναι η «πράσινη ανάπτυξη» της ΕΕ που εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παλιότερα και η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα, αυτή υπηρετούν και οι τοπικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου στα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ