Κυβερνητικές διεργασίες για να αλλάξουν τα όρια της λίμνης!

LAKE_PT9

Τον περασμένο Νοέμβριο, κατά την επίσκεψή του στα Γιάννινα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωνε ένα πραγματικά εμβληματικό έργο για την περιοχή.

Το έργο με προϋπολογισμό 12 εκατομμύρια θα εντασσόταν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Βάση για την εξαγγελία αποτελούσε μία μελέτη που είχε εκπονηθεί χρόνια πριν από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Στην πορεία αποδείχθηκε ότι η μελέτη δεν είχε την απαιτούμενη ωριμότητα –ουσιαστικά επρόκειτο για προμελέτη- με αποτέλεσμα η Περιφέρεια να προχωρήσει σε νέα ανάθεση και η μελέτη να βρίσκεται στο στάδιο της εκπόνησης.

Τον Φεβρουάριο και με αφορμή την κατασκευή του ποδηλατόδρομου ήταν η πρώτη φορά που μπήκε στον δημόσιο διάλογο η αλλαγή των ορίων της λίμνης. Το θέμα αλλαγής της «κόκκινης γραμμής» τέθηκε τότε από την βουλευτή Μαρία Κεφάλα στον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο.

Από τότε η αλλαγή οριοθέτησης βρίσκεται ανά τακτά διαστήματα στην επικαιρότητα, είτε με αφορμή δηλώσεις που γίνονται, είτε με παρεμβάσεις κατοίκων παραλίμνιων περιοχών, είτε άλλων φορέων.

Ουδείς έχει εξηγήσει μέχρι στιγμής ποια είναι τα εμπόδια που δημιουργεί η υφιστάμενη οριοθέτηση στην εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου όταν και η μελέτη που οριστικοποιείται βασίζεται στα σημερινά και πραγματικά δεδομένα και όχι σε μελλοντικά.

Παρόλα αυτά το τελευταίο διάστημα, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, γίνονται συνεχείς συσκέψεις μεταξύ πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων με απώτερο στόχο να εξεταστεί η αλλαγή στα όρια της Παμβώτιδας.

Την ίδια ώρα βέβαια φαίνεται ότι έχει εγκαταλειφθεί πλήρως κάθε προσπάθεια για ολοκλήρωση του Προεδρικού Διατάγματος για την λίμνη.

Η κόκκινη γραμμή καθορίζει το όριο της λίμνης και όποια αλλαγή σχεδιάζεται θα συμπαρασύρει και την κίτρινη που καθορίζει την παρόχθια ζώνη.

Πέραν αυτού, σε υπηρεσιακό επίπεδο Υπουργείων τονίζεται ότι η διαδικασία αλλαγής της οριοθέτησης είναι περίπλοκη και χρονοβόρα.

Μέχρι στιγμής και όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές εξετάζονται διάφορα σενάρια ωστόσο αμέτοχο από την διαδικασία παραμένει το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο. Κι αυτό στην περίπτωση της οριοθέτησης δεν είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά το Υπουργείο Οικονομικών.

Με δεδομένο ότι ουσιαστικά έχουμε εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, το θέμα σίγουρα θα απασχολήσει τον δημόσιο διάλογο και όπως συνηθίζεται θα υπάρξει η απαραίτητη.. πλειοδοσία!

Το ζητούμενο ωστόσο είναι ποια ανάγκη επιβάλλει την αλλαγή στα όρια της λίμνης, πως τεκμηριώνεται επιστημονικά και ποιός τελικά επωφελείται…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ