Κυριακή αφιερωμένη στη βία κατά των γυναικών

Παγκόσμιο πρόβλημα με πολλές διαστάσεις αποτελεί η βία κατά των γυναικών, με πολλαπλές αιτίες οι οποίες αναμένεται να αναλυθούν στην εκδήλωση με τίτλο «Βία κατά των γυναικών. Ας σπάσουμε τη σιωπή!» που διοργανώνουν η Ένωση Γυναικών Ελλάδος – Παράρτημα Ιωαννίνων και η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με αφορμή την 25η Νοεμβρίου – Διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 11:30 πμ στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία), με ελεύθερη είσοδο.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στην Κοσμητεία, ο PhD, ErCLG Καθηγητής Ιατρικής Γενετικής και Κλινικής Εμβρυολογίας, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ιωάννης Γεωργίου, έκανε αναφορά στον συσχετισμό της βίας κατά των γυναικών και της υγείας.

Όπως σημείωσε «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέλυσε το 2013 τη σχέση μεταξύ της Βίας κατά των Γυναικών και της Υγεία και έχει με ακρίβεια προσδιορίσει τις συνέπειες που έχει στην Υγεία η χρήση βίας κατά των γυναικών από τους συντρόφους, την οικογένεια, τις κλειστές κοινωνικές ομάδες, τον αυταρχισμό από όπου κι αν προέρχεται και τις σεξιστικές πεποιθήσεις. Η βία έχει πολλές μορφές: σωματική, σεξουαλική και συναισθηματική, ενώ οι συνέπειες είναι ποικίλες και μακροπρόθεσμες στην σωματική, ψυχική, σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία. Επίσης προσβάλει τα παιδιά και έχει μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό κόστος για τις ίδιες τις γυναίκες, τις οικογένειες τους και το κοινωνικό τους περιβάλλον» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργίου.

Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος / Παράρτημα Ιωαννίνων Βούλα Στεφάνου στάθηκε στο φόβο ή τη ντροπή που αισθάνονται οι γυναίκες που έχουν υποστεί βία, με αποτέλεσμα να μη ζητούν βοήθεια και να σωπαίνουν.

«Πρέπει λοιπόν τόσο η γυναίκα που υφίσταται βία να σπάσει τη σιωπή της και να ζητήσει βοήθεια, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να επικοινωνήσουμε το πρόβλημα όλοι μας και να σπάσουμε εμείς τη σιωπή μας. Αυτό είναι το νόημα και ο στόχος της εκδήλωσής μας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019 στα Παλαιά Σφαγεία και ώρα 11:30 με διακεκριμένους ομιλητές» υπογράμμισε η κα Στεφάνου.

Έκθεση της Σχολής Καλών Τεχνών

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθεί έκθεση έργων τέχνης φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα «Η βία κατά των γυναικών».

Η έκθεση που φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δ. Χατζής» θα διαρκέσει από 24 έως 27 Νοεμβρίου 2019 (Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 18:00 – 21:00).

Ο Υπεύθυνος Ξενοφών Μπήτσικας, Καθηγητής Σχολής Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τόνισε ότι η ανταπόκριση των φοιτητών στο κάλεσμα που τους έγινε για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση, ήταν εντυπωσιακή. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η αποστολή και το έργο τους είναι η δημιουργία κόσμων. Οι κόσμοι ή οι εκδοχές κόσμων, κατασκευασμένοι πάντα από τον άνθρωπο, είναι φτιαγμένοι από όλων των ειδών τα σύμβολα, των οποίων η προέλευση είναι άλλοι προϋπάρχοντες κόσμοι. Οι φοιτητές μας προσέφεραν έργα που είχαν ήδη παραχθεί και ανταποκρίνονται στη θεματική της έκθεσης ή έργα που φτιάχτηκαν για τον σκοπό αυτό και εντάσσονται σε διαφορετικές εκφραστικές μορφές. Ζωγραφική, φωτογραφία, βίντεο, εγκαταστάσεις και κατασκευές / κινητικά γλυπτά, έργα αφαιρετικά και ανοιχτά σε ερμηνείες και άλλα με πιο στοχευμένη προσέγγιση συνθέτουν ένα σύνολο από επινοητικές και ευαίσθητες εικόνες, συνθέτουν κόσμους ικανούς όχι απλά να συγκινήσουν, αλλά κυρίως να μας προβληματίσουν» κατέληξε.

 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

11:30 – 12:00                       ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Εισαγωγική παρουσίαση: Θεοδώρα Παναγιωτοπούλου, Πρόεδρος ΕΓΕ – Παράρτημα Ιωαννίνων

                                Α΄ΕΝΟΤΗΤΑ

12:00 – 12:40      Η βία κατά των γυναικών στον 21ο αιώνα

                                ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Παρασκευή Στεφάνου, Αντιπρόεδρος ΕΓΕ – Παράρτημα Ιωαννίνων,                            Σοφία Μαρκούλα, Νευρολόγος, PhD, Μέλος ΕΓΕ

12:00-12:20                         Θεωρείται η βία κατά των γυναικών ‘φυσιολογική’ ακόμη και σήμερα;

                Έλενα Αγαπητού, Κοινωνιολόγος, M.Sc, Διευθύντρια Καταστήματος Κράτησης               Ιωαννίνων, Μέλος ΕΓΕ

12:20-12:40                         Ιατροδικαστική θεώρηση στο φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας

                Θεόδωρος Βουγιουκλάκης, Καθηγητής Ιατροδικαστικής Πανεπιστημίου             Ιωαννίνων

                                Β΄ΕΝΟΤΗΤΑ

12:40 – 13:30      Προεκτάσεις της βίας και υποστήριξη των θυμάτων βίας

                                ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Χρύσα Σιόκα, Επίκουρη Καθηγήτρια Πυρηνικής Ιατρικής                                   Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Αννέτα Διαμαντή, Γραμματέας ΕΓΕ-Παράρτημα Ιωαννίνων

12:40-13:00         Σκεπτόμενοι τις σιωπηρές και καθημερινές προεκτάσεις της βίας κατά των                        γυναικών

Ευστάθιος Παπασταθόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Εξελικτικής Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

13:00-13:20                         Παρουσίαση των υπηρεσιών του ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών.             Η ψυχολογική κατάσταση των φιλοξενούμενων γυναικών – θυμάτων βίας

Ελένη Τσάκωνα, Παιδοψυχολόγος, Ξενώνας Φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών

13:20-13:30         Λήξη εκδήλωσης

13:30     Εγκαίνια Έκθεσης Έργων Τέχνης Φοιτητών Σχολής Καλών Τεχνών             Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα: «Η βία κατά των γυναικών»

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ