Κυκλώματα πληρώνονται ακριβά για να μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες στα ελληνοαλβανικά σύνορα

Όλο και πιο συχνές γίνονται οι προσπάθειες κυκλωμάτων να εκμεταλλευτούν πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην χώρα μας και με την υπόσχεση της μετάβασης στην Ευρώπη μέσω Αλβανίας να τους αποσπούν σημαντικά χρηματικά ποσά. Το ταξίδι δύσκολα έχει αίσια έκβαση, καθώς τα μέτρα στην μεθόριο είναι αυξημένα με συνεχή μπλόκα και περιπολίες ενώ και από την πλευρά της γείτονος περιπολούν δυνάμεις της Frontex. Η τοπική αστυνομία εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα οι πιέσεις θα ενταθούν καθώς όσο θα αυξάνεται ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα τόσο θα αυξάνεται και η δράση επιτήδειων να τους οδηγήσουν προς τα σύνορα ή προς το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Ανάλογα φαινόμενα είχαν καταγραφεί προ τριετίας τα οποία όμως χάρη στα μέτρα που είχαν ληφθεί πήραν γρήγορα τέλος κι έτσι αποφεύχθηκε η δημιουργία ενός καταυλισμού τύπου Ειδομένης κοντά στην Κακαβιά.

Τις τελευταίες ημέρες η Αστυνομία έδρασε σε δύο περιπτώσεις παράνομης μεταφοράς μεταναστών που σκοπό είχαν να φτάσουν στα σύνορα με την Αλβανία.

Στην τελευταία ο διακινητής ήταν Σύριος ο οποίος σε ΙΧ με κλεμμένες πινακίδες είχε επιβιβάσεις πέντε αλλοδαπούς, Ιρακινούς και Σύριους και με αμοιβή 2.000 θα τους μετέφερε στα σύνορα.

Καθώς τα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και την Βουλγαρία παραμένουν σφραγισμένα πολλοί μετανάστες προσπαθούν να φθάσουν παράνομα στην πολυπόθητη Ευρώπη περνώντας στην Αλβανία κι ακολουθώντας την ακτογραμμή των χωρών της Αδριατικής.

Τα διαθέσιμα στατιστικά των Αλβανικών Αρχών είναι αποκαλυπτικά: Μόνο τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες, 2.310 μετανάστες εντοπίστηκαν να μπαίνουν παράνομα στη χώρα. Ολόκληρο το 2018, ο αριθμός έφθασε τους 6.893. Το 2017 ήταν μόλις 1.000 άτομα.

Οι αρχές εκτιμούν ότι οι προσπάθειες προσφύγων και μεταναστών να φτάσουν στα σύνορα με την Αλβανία και να εισέλθουν στη γείτονα χώρα θα ενταθούν ενώ αναμένουν αυξημένη κίνηση και προς το λιμάνι της Ηγουμενίτσας όπου οι συλλήψεις είναι μεν καθημερινές αλλά αριθμητικά περιορισμένες μέχρι τώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ