Κύκλωμα διακίνησης μεταναστών με δράση στη Θεσπρωτία – Την Τρίτη στον ανακριτή οι δέκα συλληφθέντες

metanastes igoumenitsa

Στις δικαστικές αρχές της Θεσπρωτίας οδηγούνται την Τρίτη οι δέκα συλληφθέντες που κατηγορούνται για συμμετοχή σε πολυμελή εγκληματική οργάνωση διακίνησης μεταναστών, η οποία φέρεται να είχε αναπτύξει οργανωμένη δραστηριότητα στην παραμεθόρια περιοχή.

Την ίδια ώρα, ολοκληρώθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου για τους 21 αλλοδαπούς που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα νόμιμης παραμονής στη χώρα, ενώ αποφασίστηκε η απέλασή τους.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 5 Νοεμβρίου σε περιοχές της Θεσπρωτίας και της Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή αστυνομικών υπηρεσιών και τη συνεργασία της Europol. Για την υπόθεση συνελήφθησαν δέκα άτομα, Έλληνες και αλλοδαποί, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνεται και ένας 26χρονος, ο οποίος βρίσκεται ήδη προσωρινά κρατούμενος σε κατάστημα κράτησης της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, η οργάνωση φέρεται να δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2025, έχοντας συγκεκριμένη δομή και διακριτούς ρόλους. Τα ηγετικά στελέχη και οι συντονιστές βρίσκονταν εντός και εκτός Ελλάδας, ενώ στην ελληνική επικράτεια λειτουργούσε υποστηρικτικός πυρήνας στην παραμεθόρια περιοχή της Θεσπρωτίας.

Ο ρόλος του συγκεκριμένου πυρήνα ήταν να εξασφαλίζει στους αλλοδαπούς που περνούσαν τα σύνορα προσωρινή διαμονή, σίτιση, μέσα επικοινωνίας και διευκόλυνση της μετακίνησής τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούνταν καταλύματα, ενώ σε άλλες αυτοσχέδιες σκηνές σε ορεινές περιοχές, όπου οι άνθρωποι παρέμεναν μέχρι να οργανωθεί η περαιτέρω μεταφορά τους.

Η διαδρομή ξεκινούσε, σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, από δύσβατα ορεινά μονοπάτια γειτονικής χώρας. Οι αλλοδαποί περνούσαν πεζή στην ελληνική επικράτεια και στη συνέχεια προωθούνταν κυρίως προς την Αθήνα και την Πάτρα ή προς το εξωτερικό. Για τη μεταφορά τους χρησιμοποιούνταν κατά κύριο λόγο υπεραστικά λεωφορεία, ενώ οι ροές κατευθύνονταν και σε περιοχές όπου υπήρχε ζήτηση για αγροτικό εργατικό δυναμικό.

Η έρευνα αποδίδει στο κύκλωμα συνολικά 41 περιπτώσεις παράνομης μεταφοράς και προώθησης περισσότερων από 500 αλλοδαπών. Η οικονομική εκμετάλλευση, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., δεν περιοριζόταν μόνο στην αμοιβή για τη μεταφορά. Οι άνθρωποι που διακινούνταν υποχρεώνονταν να πληρώνουν υπέρογκα ποσά ακόμη και για τρόφιμα, νερό και κάρτες SIM, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις τα μέλη της οργάνωσης παρακρατούσαν τα διαβατήριά τους ως μέσο πίεσης για την εξόφληση των οφειλών μέσω της εργασίας τους.

Το εκτιμώμενο παράνομο οικονομικό όφελος της οργάνωσης υπολογίζεται από την Αστυνομία σε τουλάχιστον 750.000 ευρώ.

Κατά τις έρευνες σε κατοικίες και κατάστημα κατασχέθηκαν τρία αυτοκίνητα, κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικά μέσα, 1.150 ευρώ, καθώς και τέσσερα διαβατήρια που φέρεται να είχαν παρακρατηθεί από μέλος του κυκλώματος.

Στην υπόθεση προστίθεται και η ταυτοποίηση ενός 23χρονου ως ηγετικού στελέχους δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης, στην οποία φέρεται να συμμετείχαν και τέσσερις από τους συλληφθέντες της πρώτης υπόθεσης.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add EpirusPost.gr on Google