Κτηνοτρόφοι στα όρια της καταστροφής

KTHNOTROFOI_DIAMAΜε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προειδοποιούν οι κτηνοτρόφοι στην περίπτωση που δεν εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση για την προμήθεια ζωοτροφών και δεν καταστεί εφικτή η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων δανειακών τους υποχρεώσεων προς τις τράπεζες.

Σήμερα, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών, όπου ζητήθηκε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία, και εν συνεχεία έγινε πορεία προς τη Βουλή.

«Η κατάσταση της ελληνικής κτηνοτροφίας είναι στα όρια της ολικής καταστροφής», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΚ Παν. Πεβερέτος, σημειώνοντας πως «σήμερα ήρθαμε εδώ ειρηνικά, αλλά, αν δε βρεθεί λύση, την επόμενη φορά θα φέρουμε και τα ζώα μας». Όπως εξήγησε, ο κλάδος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα «αφού οι ζωοτροφές, που αποτελούν το 60%- 80% του κόστους παραγωγής, είναι μειωμένες λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν φέτος, ενώ οι τιμές τους έχουν αυξηθεί έως και κατά 70%. Την ίδια ώρα οι τράπεζες δεν δανειοδοτούν πια τους κτηνοτρόφους». Επιπλέον σημείωσε, πως οι κλυδωνισμοί στον κλάδο έρχονται να επηρεάσουν άμεσα περί τις 15.000 επιχειρήσεις του δευτερογενούς τομέα που εξαρτώνται από την κτηνοτροφία. Τα αιτήματα του Συνδέσμου συνοψίζονται σε τέσσερα βασικά σημεία:

Πρώτον, να χρηματοδοτηθεί ο κλάδος με μέρος από τα αδιάθετα κονδύλια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», προκειμένου οι κτηνοτρόφοι να προχωρήσουν σε αγορές ζωοτροφών. Δεύτερον, να παρασχεθούν ανακυκλούμενα όρια χρηματοδότησης, με χαμηλό επιτόκιο για κεφάλαιο κίνησης, το ύψος των οποίων θα συνδέεται με τον ετήσιο κύκλο εργασιών των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, τον αριθμό των ζώων κ.ά.

Τρίτον, να ρυθμιστούν τα κτηνοτροφικά χρέη. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΤΕ, τα δάνεια των κτηνοτρόφων ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ και τα δάνεια προς τις υπόλοιπες τράπεζες υπολογίζονται στο 10%- 15% των δανείων της ΑΤΕ. Τέταρτον, να απαγορευτούν για ένα μήνα οι εξαγωγές αραβοσίτου. Επίσης, οι κτηνοτρόφοι αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας «Δωδώνη» εξαιτίας «του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει στον καθορισμό της πολιτικής στο γάλα».

Παρόντες στη συγκέντρωση ήταν βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, οι οποίοι εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στα αιτήματα των κτηνοτρόφων, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την αναγκαιότητα άμεσης λήψης μέτρων.

Την ίδια ώρα με τους κτηνοτρόφους, παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησαν και οι πτηνοτρόφοι, οι οποίοι βρίσκονται και αυτοί αντιμέτωποι με την αύξηση του κόστους παραγωγής. Σύμφωνα με το υπόμνημα που κατέθεσε η Πανελλήνια Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών, ζητείται να αποφασιστεί άμεσα «πακέτο έκτακτων ενισχύσεων της πτηνοτροφίας στο πλαίσιο των γενικότερων ενισχύσεων των τομέων της κτηνοτροφίας με ποσό που εκτιμάται στα 250- 300 εκατ. ευρώ, ως αποζημιώσεις απώλειας εισοδήματος». Επίσης ζητείται και η ρύθμιση των χρεών των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ