Κρίσιμο 15ήμερο για την πορεία της πανδημίας

Οκτώ νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, στα 2.620 τα συνολικά.

Όπως είπε ο καθηγητής συνολικά 143 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κοροναϊό στη χώρα μας εκ των οποίων οι τρεις το τελευταίο 24ωρο.

Συνολικά 37 άτομα νοσηλεύονται σε ΜΕθ ενώ 77 άτομα εξήλθαν από αυτές.

Οι 593  συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό ενώ 1.301  είναι επαφές άλλου κρούσματος.

Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, ενώ από τους 38 οι 8 είναι γυναίκες. Το 92% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι άνω των 70 ετών.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε επίσης ότι επί ποδός θα βρίσκονται από τη Δευτέρα 4 Μαΐου οι πρώτες κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ, για την αντιμετώπιση της COVID-19.

Η νόσος επηρεάζει αρνητικά το καρδιακό σύστημα, εξήγησε ο κ. Τσιόδρας σύμφωνα με τις μελέτες που διεξάγονται σε όλον τον κόσμο.

Επετράπη από τις ΗΠΑ το Remdesivir όπως είπε ο καθηγητής, το οποίο χορηγείται ενδοφλέβια.

«Επετράπη στις ΗΠΑ η χρήση του, αν και με προσωρινή έγκριση, λόγω του κατεπείγοντος που παρουσιάζεται σε επίπεδο δημόσιας υγείας. Θα αρχίσει να χορηγείται σε παιδιά με χαμηλή οξυγόνωση. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως δεν έχουμε στα χέρια μας όλες τις απαντήσεις». Ανέφερε επίσης ότι φάρμακο δίνεται ενδοφλέβια για 10 ήμερες μόνο νοσοκομειακά

Επισήμανε πως είναι κρίσιμες οι επόμενες 15 ημέρες, καθώς θα πρέπει να περιοριστούν οι επαφές. «Θα είναι μικρότερος ο κίνδυνος αναζωπύρωσης αν τηρήσουμε τα μέτρα».

Κρίσιμη η επόμενη φάση των 15 ημερών. Απαιτείται η τήρηση των κανόνων υγιεινής είπε ο καθηγητής. Οφείλουμε στον εαυτό μας να βρισκόμαστε σε εγρήγορση.

Ακόμα δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις, θα συνεχίσουμε να επιτηρούμε καθημερινά την πορεία της νόσου, είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ