Κουρεμένα ενοίκια: Ποιοι απαλλάσσονται τον Ιούλιο

epixeiriseiskleistes

Τέλος στο “μπέρδεμα” με τα ενοίκια Ιουλίου μπαίνει μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της λίστας με τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων που απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής. Χιλιάδες επαγγελματίες περίμεναν διευκρινίσεις για να πληροφορηθούν εάν πρέπει να πληρώσουν ή όχι ενοίκιο στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Το υπουργείο Οικονομικών είχε διαμηνύσει πως λίγοι θα έχουν απαλλαγή τον Ιούλιο, όμως, το γεγονός ότι μέχρι και τον προηγούμενο μήνα οι περισσότεροι δεν πλήρωναν ενοίκιο, είχε προκαλέσει σύγχυση στην αγορά.

Η σχετική τροπολογία για τα μηδενικά ενοίκια του Ιουλίου πάντως έχει περάσει από Βουλή: Όπως αναφέρει «απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος και για τον μήνα Ιούλιο του έτους 2021, ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης, για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορονοϊό ή η οποία πλήττεται οικονομικά λόγω της διάδοσης του κορονοϊού και ανήκει σε συγκεκριμένους κλάδους επιχειρήσεων, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί εμπορικών μισθώσεων».

Η λίστα των «κουρεμένων» ενοικίων περιορίζεται πια στα… απολύτως απαραίτητα, με πολύ συγκεκριμένα επαγγέλματα να παραμένουν σε αυτή. Και είναι χαρακτηριστικό πως υπολογίζεται ότι τα ποσά που θα διατεθούν για αποζημιώσεις «κουρεμένων» ενοικίων θα περιοριστούν στα 8 εκατ. ευρώ από τα πάνω από… 100 εκατ. ευρώ των προηγούμενων μηνών.

Όλοι οι ΚΑΔ που απαλλάσσονται από τα ενοίκια Ιουλίου

Στο ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η λίστα με τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων που απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για τον μήνα Ιούλιο 2021 λόγω COVID. Αναλυτικά :

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΩΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Πίνακας Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των κλάδων για την υποχρεωτική απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος για τον μήνα Ιούλιο 2021. Σε περίπτωση τετραψήφιου ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες πενταψήφιων, εξαψήφιων και οκταψήφιων, σε περίπτωση πενταψήφιου ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες εξαψήφιων και οκταψήφιων, κ.ο.κ.

-56.30.10.08 Υπηρεσίες που παρέχονται από καφετέρια με διάθεση πρόσβασης στο διαδίκτυο (internet-cafe)

-59.13.11.02 Υπηρεσίες εκμετάλλευσης κινηματογραφικών ταινιών

-59.14 Δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών

-61.90.10.07 Υπηρεσίες πρόσβασης του κοινού στο διαδίκτυο (σε χώρους που δεν παρέχονται τρόφιμα ή ποτά)

-77.39.19.03 Υπηρεσίες ενοικίασης εξοπλισμού εκθέσεων

-79.90.32 Υπηρεσίες κρατήσεων για συνεδριακά κέντρα και εκθεσιακούς χώρους

-82.30 Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων

-85.51 Αθλητική και ψυχαγωγική εκπαίδευση

-85.52 Πολιτιστική εκπαίδευση

-86.90.13.02 Υπηρεσίες μαλάκτη (μασέρ)

-86.90.19.03 Υπηρεσίες εναλλακτικών θεραπειών

-88.10.11 Υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης σε ηλικιωμένους

-90.01 Τέχνες του θεάματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ