Τέλος εποχής για ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δέντρα της Πρέβεζας. Η μεγάλη αροκάρια που βρίσκεται στον χώρο της πρώην Λέσχης Αξιωματικών αναμένεται να αποτελέσει παρελθόν, μετά την απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής να προχωρήσει στην κοπή της.
Δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο δέντρο. Για χρόνια αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη και ιδιαίτερα τα Χριστούγεννα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς όταν στολιζόταν αποτελούσε ένα από τα πιο εντυπωσιακά, αλλά και ψηλότερα, στολισμένα δέντρα στην Ήπειρο.
Η απόφαση για την κοπή της δεν συνδέεται με αισθητικούς λόγους, αλλά με ζητήματα ασφάλειας και την κατάσταση του ριζικού της συστήματος.
Κατά τη διάρκεια των αρχαιολογικών εργασιών που έγιναν στον χώρο, το ριζικό σύστημα του δέντρου υπέστη σοβαρή διατάραξη. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη Δημοτική Επιτροπή, η Αρχαιολογία εκτιμά ότι έχει επηρεαστεί περισσότερο το 50% του ριζικού συστήματος.
Το τμήμα του ριζικού συστήματος που έχει απομείνει δημιουργεί παράλληλα προβλήματα σε σχέση με τα αρχαιολογικά κατάλοιπα που έχουν αποκαλυφθεί στην περιοχή.
Για τον λόγο αυτό η Εφορεία Αρχαιοτήτων είχε προτείνει να εξεταστεί η λύση της μεταφύτευσης του δέντρου.
Η λύση αυτή εξετάστηκε από τις υπηρεσίες του Δήμου, όμως κρίθηκε πρακτικά ανέφικτη.
Η αροκάρια έχει ύψος περίπου 30 μέτρα, ενώ η απώλεια μεγάλου μέρους του ριζικού της συστήματος δημιουργεί επιπλέον δυσκολίες. Με βάση την αυτοψία των αρμόδιων υπηρεσιών, η διατήρηση του δέντρου στη συγκεκριμένη κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των διερχόμενων και έτσι η εισήγηση ήταν να προχωρήσει η απομάκρυνσή του.
Το ερώτημα που μένει πλέον είναι τι θα γίνει στον χώρο μετά την κοπή.
Και εδώ υπάρχει ένα στοιχείο που ήδη προκαλεί συζήτηση στην πόλη: στην απόφαση δεν προβλέπεται, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, η φύτευση νέου δέντρου στη θέση της αροκάριας.
Η Αρχαιολογία έχει ζητήσει παράλληλα να ληφθεί μέριμνα και για την κουτσουπιά που βρίσκεται δίπλα στην αροκάρια, ώστε να προστατευθεί και να μην υπάρξουν αντίστοιχες επιπτώσεις από τις εργασίες στον χώρο.