Δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά φέτος το KONITSA RACE 3, καθώς η μεγάλη πυρκαγιά που πλήττει την περιοχή της Κόνιτσας και έχει προκαλέσει σοβαρές καταστροφές στον φυσικό πλούτο της περιοχής οδήγησε την οργανωτική επιτροπή στην απόφαση για οριστική ακύρωση της διοργάνωσης.
Αρχικά, στις 3 Σεπτεμβρίου, είχε ανακοινωθεί η μεταφορά των αγώνων από τις 6 στις 13 Σεπτεμβρίου, με βασικό κριτήριο την ασφάλεια των αθλητών, των εθελοντών και όλων των ανθρώπων που θα συμμετείχαν στη διοργάνωση.
Ωστόσο, η εικόνα στην περιοχή άλλαξε δραματικά τις επόμενες ημέρες, καθώς η μεγάλη φωτιά προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού ενδιαφέροντος.
Όπως αναφέρει η οργανωτική επιτροπή, η Τραπεζίτσα και η πλευρά του βουνού που βλέπει προς την πόλη της Κόνιτσας έχουν πληγεί σημαντικά, ενώ εκτεταμένες είναι οι καταστροφές και στην πίσω πλευρά, προς τη χαράδρα του Αώου.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η διοργάνωση κρίθηκε ότι δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σαν να μην έχει συμβεί τίποτα.
Το KONITSA RACE δημιουργήθηκε με στόχο να αναδεικνύει τον αθλητισμό, το φυσικό κάλλος και τις ιδιαιτερότητες της Κόνιτσας, αποτελώντας παράλληλα μια μεγάλη αθλητική γιορτή για την περιοχή, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.
«Σε μια στιγμή, όμως, κατά την οποία ο φυσικός μας πλούτος έχει υποστεί σημαντικές επιπτώσεις, δεν θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε σαν να μην έχει συμβεί τίποτα», σημειώνει η οργανωτική επιτροπή.
Έτσι, η αρχική αναβολή μετατρέπεται σε οριστική ακύρωση της φετινής διοργάνωσης.
Ρεκόρ συμμετοχών και επιστροφή χρημάτων
Η φετινή διοργάνωση είχε ιδιαίτερα μεγάλη ανταπόκριση, καθώς, σύμφωνα με την οργανωτική επιτροπή, αναμενόταν να καταγράψει αριθμό-ρεκόρ συμμετοχών.
Οι εγγεγραμμένοι αθλητές θα ενημερωθούν προσωπικά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τη διαδικασία επιστροφής των χρημάτων που κατέβαλαν για τη συμμετοχή τους.
Παρά την ακύρωση, οι διοργανωτές ξεκαθαρίζουν ότι το KONITSA RACE δεν σταματά.
Η επιστροφή έχει ήδη τοποθετηθεί στο 2027, με την οργανωτική επιτροπή να δηλώνει ότι θα επανέλθει πιο δυνατή και ανανεωμένη, με στόχο μια διοργάνωση αντάξια της Κόνιτσας, όταν οι συνθήκες θα επιτρέπουν σε όλους να την απολαύσουν όπως της αξίζει.
«Ο αγώνας για την προστασία της Κόνιτσας»
Στην ανακοίνωσή της, η οργανωτική επιτροπή επιλέγει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, το KONITSA RACE 3 μπορεί να μην πραγματοποιήθηκε ποτέ, όμως θα μείνει στην ιστορία της διοργάνωσης ως η χρονιά κατά την οποία ο αγώνας έδωσε τη θέση του σε έναν πολύ μεγαλύτερο αγώνα: τον αγώνα για την προστασία της Κόνιτσας και του φυσικού της πλούτου.
Παράλληλα, εκφράζει τις ευχαριστίες της προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Δασαρχείο, την Ελληνική Αστυνομία, την Πολιτική Προστασία, τον Δήμο Κόνιτσας, τις δημόσιες υπηρεσίες και όλους τους φορείς που επιχειρούν για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.
Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στους εθελοντές, οι οποίοι, όπως σημειώνεται, βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή και προσφέρουν με κάθε διαθέσιμο μέσο.
Ευχαριστίες απευθύνονται και στους χορηγούς της διοργάνωσης, ενώ η οργανωτική επιτροπή αναφέρει ότι θα ακολουθήσει ξεχωριστή ανακοίνωση.
Το μήνυμα της διοργάνωσης για τη φετινή χρονιά είναι σαφές:
«Θα επιστρέψουμε…»
Η επόμενη συνάντηση με τους αθλητές και τους φίλους του KONITSA RACE ανανεώνεται για το 2027.