«Κοινό των Ηπειρωτών».. Δίνει προθεσμίες στην Περιφερειακή Αρχή

zapsas g

Στα σημαντικότερα θέματα που έχουν ανοίξει το τελευταίο διάστημα και αφορούν στην Περιφέρεια Ηπείρου αναφέρθηκαν κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ο επικεφαλής και μέλη της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών».

Στη συνέντευξη πέρα από τον Γιώργο Ζάψα παραβρέθηκαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Δημήτρης Σακαρέλης, Θεόδωρος Κορωναίος, η υπεύθυνη οργανωτικού Ελευθερία Κοσσυβάκη και ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δημήτρης Τρομπύκης.

Ο επικεφαλής Γιώργος Ζάψας και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θόδωρος Κορωναίος, ανέπτυξαν τις θέσεις της παράταξης για ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα, για σημαντικά θέματα και πολυετή προγράμματα που βρίσκονται σε διαβούλευση και ο σχεδιασμός τους θα καθορίσει τη θέση της Ηπείρου τις επόμενες 10ετίες, καθώς και για θεσμικά ζητήματα λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου και των Επιτροπών του.

Εκτενή αναφορά έγινε στην διαχείριση των απορριμμάτων, θέμα που έχει ανοίξει μέτωπο της Περιφέρειας με τον ΦΟΔΣΑ αλλά και την Αειφορική Ηπείρου, θυγατρική της ΤΕΡΝΑ που διαχειρίζεται το εργοστάσιο.

Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη η Περιφέρεια, δηλαδή οι πολίτες της Ηπείρου θα πρέπει να πληρώσουν 3,5 εκατομμύρια στην ΤΕΡΝΑ εάν δεν υπάρξει άλλου τύπου διευθέτηση. Και αυτό επειδή η υπάρχει δέσμια συμφωνία στη σύμβαση σύμπραξης Περιφέρειας και του “ΙΦΣ Αειφορικής”, για: «..παραίτηση από κάθε ένδικο μέσο ή μέσο προσφυγής ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου ή άλλης δικαστικής αρχής». Αν παρά ταύτα υπάρχει αυτή η δυνατότητα θα την υποστηρίξουμε, για το συμφέρον της Περιφέρειας, παρά τα λάθη της περιφερειακής Αρχής και την άγονη αλλά και κοστοβόρα αντιδικία με τους Δημάρχους της Ηπείρου και τη διοίκηση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων/ Απορριμμάτων (ΦοΔΣΑ), για το ποιος θα διαχειριστεί το υπόλειμμα και ποιος έχει την ευθύνη εφαρμογής του Περιφερειακού Σχεδιασμού των Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ Ηπείρου).

Η παράταξη επανέλαβε τη σύμφωνη γνώμη της για το Πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας, το πάρκο αγροτικής καινοτομία και το κλειστό της ξιφασκίας, ζήτησε ωστόσο να παρουσιαστούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο οι σχετικές μελέτες, οι πηγές χρηματοδότησης και ο οδικός χάρτης για το καθένα από αυτά, με προσδιορισμό καταληκτικής ημερομηνίας (deadline), καθόσον από το φθινόπωρο και μετά οτιδήποτε έρχεται θα εκλαμβάνεται ως έργο προεκλογικής φύσεως.

Τέλος αναφέρθηκαν στη διαβούλευση των Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) που γίνεται στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και όχι στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

«Η θέση μας για τις ΣΜΠΕ είναι ξεκάθαρη και επειδή ρυθμίζουν πάγια σημαντικά αναπτυξιακά θέματα εθνικού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, σε βάθος χρόνου, πρέπει να τυγχάνουν ευρείας διαβούλευσης και δημοσιότητας και να συζητιούνται στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η έλλειψη πληροφόρησης για τα χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως το ΕΠΑ, το Νέο ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα Α. Τρίτσης κ.α. Για παράδειγμα, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της 28ης Μαρτίου, συζητήθηκαν πέντε σημαντικές ΣΜΠΕ Υπουργείων, μεταξύ αυτών η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Περιφερειακού Προγράμματος Ηπείρου 2021 – 2027 (400 και πλέον εκατομμύρια) και η ΣΜΠΕ του Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου 2021 – 2025 (119 εκατομμύρια, εκ των οποίων 65 εκ. για υποδομές; 30 εκατ. για πράσινη ανάπτυξη; κοκ). Δλδ, κοντά στα 500 εκατομμύρια πέρασαν στο πόδι!» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ