Κλειστός την Τετάρτη ο Δήμος Ιωαννιτών

dimarxeio_1Κανονικά θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί

Με κριτήριο να αποφευχθεί η ταλαιπωρία για τους πολίτες, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων αποφάσισε να ανασταλεί η λειτουργία του Δήμου για την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ για την Πέμπτη το προεδρείο και οι επικεφαλής των παρατάξεων θα εκτιμήσουν την κατάσταση, μετά την αυριανή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ και άλλων δεδομένων που πιθανόν να υπάρξουν από τις διαβουλεύσεις στην Αθήνα.

Στο Δήμο Ιωαννιτών και σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά, χωρίς να αναστείλουν την λειτουργία τους ούτε την Τετάρτη, ενώ την ίδια ημέρα θα δουλέψει ο τομέας καθαριότητας εξυπηρετώντας μόνο ευαίσθητα σημεία της πόλης.

Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της χώρας συζητήθηκαν εκτενώς για μία ακόμη φορά στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η οικονομική κατάρρευση της Αυτοδιοίκησης έρχεται ως αποτέλεσμα των συνεχών περικοπών στους τακτικούς και θεσμοθετημένους πόρους των Δήμων και καθιστά πλέον άμεσα τον κίνδυνο της στάσης πληρωμών.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος τόνισε ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα υπάρξει η ανάλογη πολιτική βούληση.

Ο κ. Φίλιος επανέλαβε την πρόταση για ένταξη της μισθοδοσίας του προσωπικού των ΟΤΑ στην Ενιαία Αρχή Πληρωμής, όπως συμβαίνει και με τις Περιφέρειες όπως και απευθείας διαπραγμάτευση της Αυτοδιοίκησης με τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τόνισε με έμφαση την αντίθεσή του σε κάθε μορφής εφεδρεία στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως και σε πιθανή απόπειρα ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών.

«Τα οικονομικά προβλήματα έχουν οξυνθεί καθώς οι περικοπές πόρων είναι συνεχής, ενώ δεν έχει αποδοθεί ούτε ένα ευρώ από την ΣΑΤΑ. Αποφάσεις υπογράφονται αλλά χρήματα δεν έρχονται. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου παραβιάζει ο Νόμος και το Σύνταγμα. Όλοι οι δήμοι βρίσκονται πλέον στο πόδι και οι συζητήσεις για τις μορφές αντίδρασης είναι πάρα πολλές.

Τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί και πέρα από τις αποφάσεις της ΚΕΔΕ το πρόβλημα πρέπει να λυθεί πολιτικά», υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο κ. Φίλιος.

Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκος Γκόντας συνέδεσε τα οικονομικά προβλήματα και με την εφαρμογή του Καλλικράτη. Σημείωσε πως οι περικοπές είναι μεγάλες και τάχθηκε υπέρ των κινητοποιήσεων, τις οποίες όπως είπε, η παράταξή του θα τις στηρίξει.

Την πλήρη διαφωνία του με το πολιτικό πλαίσιο της ΚΕΔΕ κατέθεσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρης Τασούλας, θεωρώντας ότι η πλειοψηφία της αυτοδιοίκησης στήριξε της κυβερνητικές επιλογές για περικοπές. «Εμείς ζητούμε μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων και καλούμε το λαό σε συστράτευση», ανέφερε ο κ. Τασούλας.

Ευθύνες σε πολλές Δημοτικές Αρχές απέδωσε και ο επικεφαλής της ΔΡΑΣΥ Στέφανος Σκοπούλης, σημειώνοντας ότι ανέλαβαν υποχρεώσεις του κράτους και στήριξαν τη μνημονιακή πολιτική. Γενικεύοντας την τοποθέτησή του, ανέφερε ότι ο λαός έχει ήδη πτωχεύσει και τα νέα μέτρα ισοπεδώνουν ότι έχει απομείνει όρθιο.

Ο επικεφαλής της παράταξης «τρία κλικ Αριστερά» Χρήστος Μαντάς τάχθηκε υπέρ της διήμερης αναστολής στη λειτουργία των Δήμων, τονίζοντας ότι παρά τις πολιτικές διαφωνίες που υπάρχουν, οι κινητοποιήσεις αυτές θα πρέπει να στηριχθούν και να δοθεί δυναμική στον αγώνα.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τοποθετήθηκε και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στους ΟΤΑ Χρήστος Μεντής, τονίζοντας ότι είναι υπέρ των κινητοποιήσεων. «Δεν ταλαιπωρείται ο κόσμος από το διήμερο κλείσιμο των Δήμων. Ο κόσμος ταλαιπωρείται από την κατάσταση που βιώνει και αντιμετωπίζει καθημερινά και από τα μέτρα που λαμβάνονται σε βάρος του», ανέφερε ο κ. Μεντής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ