Κλείνουν υπηρεσίες στους ΟΤΑ βάζουν ΦΠΑ στα έργα

PEDΑντιμέτωποι με ένα νέο πρόβλημα βρίσκονται αιφνίδια οι Δήμοι καθώς μετά τη μείωση πόρων, το Υπουργείο Οικονομικών έθεσε σε ισχύ απόφαση σύμφωνα με την οποία δεν υπολογίζεται ως επιλέξιμη δαπάνη στα έργα του ΕΣΠΑ, ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας για τις περιπτώσεις έργων που αφορούν σε βιολογικούς καθαρισμούς, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης.

Οι Δήμοι και στην Ήπειρο υπάρχουν πολλοί που εκτελούν τέτοια έργα καλούνται να καλύψουν από το δικό τους ταμείο το 23% του ΦΠΑ. Όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Ηπείρου, η εξέλιξη αυτή θέτει σε κίνδυνο την υλοποίηση των έργων και θα οδηγήσει τους Δήμους σε οικονομικά αδιέξοδα.

Το ζήτημα ανέλυσε ο Δημοτικός Σύμβουλος Ιωαννίνων και Πρόεδρος του ΣΥΔΚΛΙ Θανάσης Μανταλόβας, ο οποίος έκανε γνωστό ότι η απόφαση μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ και πρότεινε να υπάρξει έγγραφο διαμαρτυρίας προς το αρμόδιο Υπουργείο.

Η Διοίκηση της ΠΕΔ Ηπείρου συζήτησε διεξοδικά το ζήτημα της κατάργησης δημοσίων υπηρεσιών σε καλλικρατικούς δήμους. Η ΠΕΔ έλαβε ομόφωνη απόφαση κατά της οριζόντιας κατάργησης που ήδη εφαρμόζεται σε πολλές περιοχές.

Η βασική εισήγηση έγινε από τη Δήμαρχο Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη – Μπότση, στον δήμο της οποίας έχουν ήδη κλείσει η ΔΟΥ, το ΙΚΑ και το Εσπερινό γυμνάσιο, το πρόβλημα που δημιουργείται από την κατάργηση των υπηρεσιών αυτών είναι μεγάλο και για τους δημότες αλλά και για την λειτουργία του δήμου.

Η Δήμαρχος με δηλώσεις της σημείωσε πως η κατάργηση δημόσιων υπηρεσιών στο Δήμο της σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί το σχεδιασμό του Καλλικράτη που υλοποιήθηκε για να ενισχύσει την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και τους πολίτες, ώστε να εξυπηρετούνται στον τόπο κατοικίας τους.

Παρόμοια προβλήματα με καταργήσεις υπηρεσιών έχουν και πολλοί δήμοι των Ιωαννίνων, όπως το Μέτσοβο, η Κόνιτσα και το Πωγώνι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ