Κίνδυνος «μπλακ άουτ» λόγω Κτηματολογίου

Μπλακάουτ στις μεταβιβάσεις και στις αγοραπωλησίες ακινήτων προκαλεί η δυσκολία στη συγκρότηση των επιτροπών ενστάσεων. Μέχρι να επιλυθούν οι ενστάσεις, τα ακίνητα παραμένουν μπλοκαρισμένα.

Αν και το πρόβλημα δεν είναι σημερινό έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα λόγω της επικείμενης ανάρτησης στο Κτηματολόγιο για τον Δήμο της Αθήνας που ξεκινά στις 15 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό στάδιο στην όλη διαδικασία της κτηματογράφησης όπου οι ιδιοκτήτες θα πρέπει για δύο μήνες (τέσσερις οι κάτοικοι εξωτερικού και το Δημόσιο) να ελέγξουν πώς έχει καταγραφεί η περιουσία τους κι αν υπάρχουν λάθη θα πρέπει να υποβληθούν οι απαραίτητες ενστάσεις.

Η διαφορά, ωστόσο, με το προηγούμενο στάδιο (αυτό της προανάρτησης που ολοκληρώθηκε στις 23 Αύγουστου) είναι ότι εδώ, οι όποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν, γίνονται μόνο μέσω των αρμόδιων επιτροπών ενστάσεων εφόσον δεν αφορούν επικαιροποίηση στοιχείων ή πρόδηλα σφάλματα.

Και εδώ, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά τα θέματα του Κτηματολογίου, έγκειται το μεγάλο πρόβλημα. Οι επιτροπές που συνεδριάζουν μία φορά την εβδομάδα (και αποτελούνται από δικαστικούς, τοπογράφους, νομικούς με τους αναπληρωτές τους και γραμματεία) έχουν πρόβλημα στη συγκρότησή τους – κυρίως – λόγω της απασχόλησης των τοπογράφων μηχανικών σε έργα κτηματογράφησης σε όλη τη χώρα αλλά και για οικονομικούς λόγους.

Κατά τις ίδιες πηγές, «ο πρόεδρος λαμβάνει μεικτά 50 ευρώ, τα μέλη 40 ευρώ και η γραμματεία 30 ευρώ ανά συνεδρίαση που είναι μια φορά την εβδομάδα». Ετσι, όπως εξηγούν «πολλοί αποφεύγουν να συμμετέχουν με συνέπεια η διευθέτηση των υποθέσεων να αργεί και να πηγαίνουν πίσω οι μεταβιβάσεις και οι αγοραπωλησίες των ακινήτων…».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ