Κινδυνεύει το γεφύρι του Πλακίδα

gefiri-plakida2

Το τρίτοξο γεφύρι του Πλακίδα ή Καλογερικό κινδυνεύει.

Αποκαλυπτικές του κινδύνου αυτού είναι φωτογραφίες που έστειλαν αναγνώστες μας, οι οποίοι βρέθηκαν στην περιοχή και διαπίστωσαν τα σοβαρά προβλήματα, ειδικά στο ένα βάθρο του γεφυριού.

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • gefiri plakida2

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • gefiri plakida3

Δεν είναι το μοναδικό γεφύρι στην περιοχή του Ζαγορίου που είναι αντιμέτωπο με τέτοια προβλήματα αλλά σίγουρα είναι ένα απ’ αυτά που κοσμούν την περιοχή και θα πρέπει άμεσα να βρεθεί τρόπος για την διάσωσή του.

Το «Καλογερικό γεφύρι» ή «γεφύρι του Πλακίδα», βρίσκεται λίγα μέτρα πριν την είσοδο του χωριού Κήποι Ζαγορίου.

Πρόκειται για ένα τρίτοξο πέτρινο γεφύρι, με μήκος περίπου 55 μέτρων και πλάτος καταστρώματος μεγαλύτερο των τριών μέτρων.

Είναι ένα από τα γνωστότερα πέτρινα γεφύρια του Ζαγορίου, ένα θαυμάσιο δείγμα της υψηλής λαϊκής τεχνικής και αισθητικής της τότε εποχής.

Κτίστηκε το 1814 και κόστισε 20.000 γρόσια τα οποία χορήγησε ο τότε Ηγούμενος της Μονής του Προφήτη Ηλία Βίτσας, Σεραφείμ.

Το γεφύρι συντηρήθηκε και από τους Κουκουλιώτες αδελφούς Αλέξανδρο και Αντρέα Πλακίδα το 1866 (ή το 1863) και από τότε φέρει και το όνομα τους.

Έργα για τη συντήρηση των βάθρων του έγιναν το 1950 από την κοινότητα του Κουκουλίου καθώς και από την αρχαιολογική υπηρεσία το 1969.

Η τελευταία το 1964 χαρακτήρισε το γεφύρι ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ