Κενό γράμμα η αντίδραση της ΔΕΠΑ

xartis-agogoiΜία μέρα μετά την βόμβα που έριξε η BP πάνω από τον ελληνοιταλικό αγωγό φυσικού αερίου η ΔΕΠΑ επιχειρεί να υποβαθμίσει το θέμα. Με την ανακοίνωση που εξέδωσε περισσότερο θέλει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και λιγότερο να πείσει πλέον για την κατασκευή του έργου.

Η BP, η οποία εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του αζέρικου αερίου έκανε γνωστό ότι θα προχωρήσει σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τον αγωγό TAP, τον αγωγό δηλαδή που διακλαδώνει στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, κατευθύνεται στην Αλβανία και από κει διασυνδέεται με την Ιταλία.

Ουσιαστικά ο σχεδιασμός αυτός αφήνει εκτός φυσικού αερίου την Ήπειρο και τη Δυτική Ελλάδα, περιοχές που δύσκολα θα τροφοδοτηθούν με άλλο τρόπο.

Η ΔΕΠΑ θέλει να πιστεύει ότι η απόφαση αυτή είναι προσωρινή και εκτιμά ότι ο ελληνοιταλικός αγωγός, γνωστός ως ITGI αποτελεί την καλύτερη λύση. Είναι δε πιο ώριμο έργο καθώς έχει εξασφαλισμένες όλες τις αδειοδοτήσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΕΠΑ έχει ως εξής:

«Αντιλαμβανόμαστε ότι η απόφαση του Σαχ Ντενίζ είναι προσωρινή. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το έργο ITGI αποτελεί την καλύτερη λύση για το άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου και την εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη από το Αζερμπαϊτζάν ή άλλη χώρα παραγωγής φυσικού αερίου. Ο ITGI είναι το πιο ώριμο σύστημα αγωγών, το μόνο που έχει ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες μελέτες και έχει εξασφαλίσει αδειοδοτήσεις ενώ έχει την πλήρη στήριξη της ελληνικής και ιταλικής κυβέρνησης. Επισημαίνουμε επίσης την κοινή ανακοίνωση υποστήριξης προς το έργο ITGI από το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευση της ΔΕΠΑ να προχωρήσει στην ανάπτυξη του ITGI ως την πιο ώριμη λύση για το έγκαιρο και πλέον αποδοτικό άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου.

Ο ITGI είναι το μόνο έργο, για το οποίο μπορεί να ληφθεί Τελική Επενδυτική Απόφαση εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί με βάση την παραγωγή φυσικού αερίου από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ-2. Με τον αγωγό μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας (το διασυνδετήριο αγωγό IGB), το σύστημα ITGI θα ενισχύσει την ασφάλεια τροφοδοσίας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από το 2014, παρέχοντας αέριο από εναλλακτικές πηγές»

Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα αγωγών ITGI αποτελείται από τον IGI (Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας – Ιταλίας), τον ITG (Διασυνδετήριος Αγωγός Τουρκίας – Ελλάδας), και τον IGB (Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ