Καθίζηση στην αγοραστική δύναμη των Ελλήνων

AGORA

AGORAΣχεδόν τριπλάσια μείωση της πραγματικής κατανάλωσης κατά κεφαλήν σε σχέση με την δεύτερη Ολλανδία, όπως και στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε σχέση με την Ισπανία, σημειώθηκε στην χώρα μας την διετία 2009-2011

Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία δημοσίευσε την Πέμπτη αναλυτικά στοιχεία για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και την κατά κεφαλήν πραγματική κατανάλωση στην Ευρώπη των 27 χωρών μελών.

Στην πρώτη κατηγορία, το ελληνικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ υποχώρησε από το 94% του ευρωπαϊκού μέσου όρου το 2009, στο 79% πέρυσι, χάνοντας 15 ποσοστιαίες μονάδες σε μία διετία. «Δευτεραθλήτρια» στην πτώση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι η Ισπανία, με πτώση μόλις 5 μονάδων.

Οι πιο εξειδικευμένοι δείκτες της πραγματικής ατομικής κατανάλωσης, ελάχιστα βελτιώνουν την τραγική εικόνα για τα προσωπικά και οικογενειακά οικονομικά των Ελλήνων. Το 2009, η αγοραστική δύναμή μας ήταν στο 104% του μέσου όρου της ΕΕ των 27, ενώ το 2011 είχε υποχωρήσει στο 91%, δηλαδή 13 ποσοστιαίες μονάδες. Στην δεύτερη θέση, αυτή τη φορά, βρίσκονται οι απώλειες των Ολλανδών, με 5 ποσοστιαίες μονάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ