Καθημερινότητα σε ρυθμούς καραντίνας..

kentro karantina

Σε ισχύ τέθηκε από σήμερα το σύνολο των μέτρων που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση εισάγοντας την χώρα στη δεύτερη γενικευμένα καραντίνα.

Στόχος η δραστική ανάσχεση του επιδημιολογικού κύματος, με τους ειδικούς να διευκρινίζουν ότι η άρση των μέτρων δεν μπορεί να αναμένεται πριν την υποχώρηση των κρουσμάτων σε αριθμούς τριψήφιους.

Σημειώνεται ότι ανακοινώθηκε διπλασιασμός των προστίμων στα 300 ευρώ για μετακίνηση για ψευδείς λόγους ή χωρίς SMS, για τη μη χρήση μάσκας και τη μη τήρηση αποστάσεων.

Για παράβαση αναστολής λειτουργίας καταστήματος το πρόστιμο είναι 5.000 ευρώ, ενώ τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την ευθύνη λειτουργίας θα τιμωρούνται με πρόστιμο 3.000 ευρώ για την ίδια παράβαση. Επιπλέον, ο εργοδότης θα τιμωρείται με 500 ευρώ πρόστιμο για ψευδή δήλωση.

Ποιες επιχειρήσεις λειτουργούν και ποιες όχι

Από το Σάββατο το λιανεμπόριο και η εστίαση σε επίπεδο καθήμενων – επιτρέπεται take away και delivery- έχουν κατεβάσει ρολά και από σήμερα Δευτέρα και τα κομμωτήρια, που είχαν πάρει παράταση για το σαββατοκύριακο.

Λειτουργούν: καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, ιχθυοπωλεία κλπ) με το κανονικό τους ωράριο, e-shop, καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας, καθαριστήρια, περίπτερα (24ώρο), φαρμακεία, πρατήρια καυσίμων, υπηρεσίες υγείας και κτηνιατρικής, και pet shops, τα καταστήματα τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μόνο για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.), καθώς και τις υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών.

Επίσης λειτουργεί κανονικά ο πρωτογενής και δευτερογενής τομέας.

Αναστολή λειτουργίας ισχύει και για εμποροπανηγύρεις και κυριακάτικες αγορές, τους παιδότοπους, τις παιδικές χαρές, και όλων συνολικά των χώρων θεάματος, των σχολών εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών και των Δημόσιων και Ιδιωτικών ΚΤΕΟ με εξαίρεση τον τεχνικό έλεγχο βαρέων οχημάτων.

Πώς θα λειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες στην καραντίνα

Με το απαραίτητο  προσωπικό θα λειτουργήσει το δημόσιο στην καραντίνα.

Ειδικότερα, στο Δημόσιο είναι υποχρεωτική προστασία υπαλλήλων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, όπου είναι εφικτό.

– Υποχρεωτική τηλεργασία στο 50% εφόσον συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων, επιπλέον των υπαλλήλων που ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου και οι οποίοι παρέχουν εξ αποστάσεως εργασία

– Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού.

– Τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου.

– Διενέργεια συναντήσεων εργασίας τηρουμένης της απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου και με τη συμμετοχή έως εννέα (9) ατόμων.

Όσοι εργαζόμενοι έχουν παιδιά στο γυμνάσιο έχουν δικαίωμα εργασίας εξ αποστάσεως, μειωμένης βάρδιας κατά 25% ή άδειας ειδικού σκοπού. Όσοι φροντίζουν παιδιά με σοβαρά νοσήματα μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως ή να κάνουν χρήση άδειας ειδικού σκοπού.

Στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας απαγορεύεται η τέλεση λειτουργιών παρουσία πιστών και οι μονές δεν δέχονται κοινό. Οι κηδείες, γάμοι βαφτίσεις τελούνται παρουσία έως 9 ατόμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ