Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής: Προεκλογικό πυροτέχνημα ή στροφή 180 μοιρών της Κυβέρνησης;

mantalovas t

του Θανάση Μανταλόβα

Στην αρχή, τον Οκτώβρη του ‘21,η Κυβέρνηση αποφάσισε να αντιμετωπίσει το τσουνάμι της ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα με επιδότηση 18 ευρώ ανά λογαριασμό. Δεν το λες και μεγαλείο …προνοητικότητας, σε σχέση με όσα ακολούθησαν.

Στη συνέχεια, τον Απρίλιο του ‘22, στη δίνη της ενεργειακής ακρίβειας, ο αρμόδιος υπουργός δήλωνε: «….ακούμε για υπερκέρδη στις εταιρείες ενέργειας αλλά υπερκέρδη δεν βρίσκουμε».

Μέσα σε όλα αυτά δε, η Κυβέρνηση θεωρούσε ανεδαφική την επιβολή πλαφόν στη λιανική, καθώς διαμέσου του αρμόδιου υπουργού της ξανά-δήλωνε: «…το να λέει κανείς ότι θα “παγώσει” τις τιμές είναι απλά ανεδαφικό».

Ανάγκα, όμως και οι …Κυβερνήσεις πείθονται, ιδίως όταν οι εκλογές είναι προ των πυλών!

Στην αρχή ανακάλυψαν τα υπερκέρδη, που ακόμη όμως ψάχνουν πως να φορολογήσουν.

Τώρα με ένα νόμο και ένα άρθρο θα καταργήσουν -από 1η Αυγούστου- τη ρήτρα αναπροσαρμογής, παίρνοντας πίσω ή ακυρώνοντας όλα όσα έλεγαν τους προηγούμενους 10 μήνες.

Προεκλογικό πυροτέχνημα ή στροφή 180 μοιρών της Κυβέρνησης υπό το βάρος της συσσωρευμένης αγανάκτησης των πολιτών;

Η αξία της κυβερνητικής ρύθμισης θα κριθεί στην πορεία, καθώς μένει να αποδειχθεί αν η ρήτρα αναπροσαρμογής καταργείται ή απλά ενσωματώνεται -χωρίς να φαίνεται- στα κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος που θα προσφέρουν για κάθε επόμενο μήνα, οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Μόνο που στο μεσοδιάστημα αυτό:

             πρόλαβαν να οδηγήσουν σε οικονομική ασφυξία νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς όλοι εμείς κληθήκαμε να πληρώσουμε τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής.

             επέτειναν τις πληθωριστικές πιέσεις κατά πολύ, ροκανίζοντας το εισόδημα όλων μας, καθώς η αύξηση της τιμής του ηλεκτρισμού περισσότερο από 80% σε ένα έτος, έχει επίπτωση στη διαμόρφωση του πληθωρισμού που ανέρχεται περίπου στο 1/3 αυτού.

             ώθησαν χιλιάδες από εμάς, νοικοκυριά και επαγγελματίες, να επιλέξουμε σταθερά συμβόλαια, με αυξημένες τιμές τουλάχιστον κατά 63% (από 0,11 σε 0,18 € ανά kWh). Σήμερα το σταθερό τιμολόγιο της ΔΕΗ είναι στα 0,245 €/kWh.

Και τώρα προσέξτε την παγίδα. Η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής αφορά όσους «δεν έχουν σύμβαση προμήθειας σε ισχύ».

Όσοι έχουν συμβόλαιο σε ισχύ και μάλιστα σταθερό συμβόλαιο και όχι κυμαινόμενο, δεν θα έχουν το παραμικρό όφελος από την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Άγνωστο αν η πρακτική πολιτική της Κυβέρνησης αποτελεί προμελετημένο έγκλημα σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας ή ξεδιάντροπη προσπάθεια εξυπηρέτησης μιας οικονομικής ολιγαρχίας.

Με τις πράξεις της όμως και κυρίως με την πολιτική απροθυμία της να προβεί έγκαιρα σε αναμόρφωση του πλαισίου χονδρικής αγοράς ρεύματος που παραπέμπει σε αγορά καζίνο, υποθήκευσε τη δημοσιονομική βιωσιμότητα της χώρας, τροφοδότησε την κερδοσκοπία των λίγων, προκάλεσε μεγαλύτερο κύμα ακρίβειας, αυξάνοντας κατά πολύ τα οικονομικά αδιέξοδα νοικοκυριών και επαγγελματιών.

Μήπως τελικά ήρθε η ώρα για μια μεγάλη αλλαγή;

-Ο Θανάσης Μανταλόβας ήταν αντιδήμαρχος του Δήμου Ιωαννιτών και υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ το 2019 στο Νομό Ιωαννίνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ