Καταποντίστηκε η τουριστική σεζόν

paralia epirou

Με τη φετινή τουριστική  σεζόν να πλησιάζει προς το τέλος της έπειτα από μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά που τη στιγμάτισε ο κορωνοϊός, η καθυστερημένη έναρξη και η τεράστια ανασφάλεια λόγω των συνεχώς μεταβαλλόμενων ταξιδιωτικών περιορισμών, γιορτάζεται σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού.

Τα φετινά έσοδα για τον ελληνικό τουρισμό θα διαμορφωθούν στα 3 δισ. ευρώ, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος,  σε διαδικτυακή συζήτηση στο 4ο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών. Σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, η πανδημία άρχισε να χειροτερεύει από τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα να έχουμε κλεισίματα αγορών και καραντίνες και λιγότερα από τα αναμενόμενα έσοδα από το εξωτερικό και τελικά τα έσοδα του τουρισμού για το 2020 διαμορφώνονται χαμηλότερα από ότι αναμενόταν.

Να σημειωθεί ότι τη βουτιά στον ελληνικό τουρισμό επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τον μήνα Ιούλιο οι τουρίστες στην Ελλάδα ήταν μειωμένοι κατά 85,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Έτσι οι τουρίστες στην Ελλάδα τον φετινό Ιούλιο άγγιξαν τις 828 χιλιάδες τη στιγμή που πέρυσι ανήλθαν σε 5,67 εκατ. Η μειωμένη αυτή ταξιδιωτική κίνηση τον Ιούλιο είχε ως αποτέλεσμα την πτώση των ταξιδιωτικών εισπράξεων τον Ιούλιο κατά 84,4%.

Κοιτώντας πίσω στο επτάμηνο Ιανουάριος- Ιούλιος διαμορφώνεται παρόμοια εικόνα με τη μείωση των τουριστών στη χώρα μας να καταγράφει πτώση κατά 80,1% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, πτώση που «μεταφράστηκε» σε πτώση 86,2% των ταξιδιωτικών εισπράξεων το επτάμηνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ