Καταγραφή αποθεμάτων, σύσκεψη για τα προϊόντα

souper market geniki

Συγκεκριμένα προϊόντα που επηρεάζονται άμεσα από τον πόλεμο στην Ουκρανία βρίσκονται στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών, με την κυβέρνηση να έχει δώσει περιθώριο δύο ημερών στις εταιρείες να καταγράψουν τα αποθέματα που έχουν προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ελλείψεις και να αποφευχθούν κρούσματα κερδοσκοπίας.

Συγκεκριμένα, στον νόμο που ψηφίστηκε περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που προβλέπουν στενή παρακολούθηση των αποθεμάτων σε επτά κατηγορίες προϊόντων.

Οι εταιρείες σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας θα πρέπει να υποβάλουν εντός δύο ημερών από τη δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. τα αποθέματα που έχουν σε πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων, λιπάσματα, ζωοτροφές, ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σιμιγδάλι, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο, άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σιμιγδαλιού και αλεύρια δημητριακών, ηλίανθο και φυτικά έλαια εκτός από το ελαιόλαδο και ιδίως ηλιέλαιο, φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.

Η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης, επισύρει κυρώσεις, όπως κατάσχεση και διοικητικό πρόστιμο από 1.000 έως 100.000 ευρώ. Ήδη ορισμένα σούπερ μάρκετ έχουν βάλει πλαφόν στην τιμή του ηλιέλαιου.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα έχει σύσκεψη για αυτό τον λόγο με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. “Ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι οι πιθανοί κίνδυνοι για ελλείψεις συγκεκριμένων προϊόντων αλλά και ο τρόπος αντιμετώπισης σε ότι αφορά την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας”, είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε πως ανάλογες κινήσεις είχαν γίνει και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ