Καταφύγιο για προσφυγόπουλα το Κέντρο Μέριμνας της Πωγωνιανής

Η μετατροπή του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Πωγωνιανής σε χώρο φιλοξενίας για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα  φαίνεται να αποτελεί την μοναδική λύση για την συνέχιση λειτουργίας της δομής. Το μέλλον του Κέντρου αποτέλεσε το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της αναπληρωτή υπουργού Θεανώς Φωτίου και με την συμμετοχή της Προέδρου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου Κατερίνα Μιτοπούλου  βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Ιωαννίνων, του Δημάρχου Πωγωνίου Κώστα Καψάλη και του αρμόδιου αντιδημάρχου Στέλιου Κουκουλάρη. 

Στην σύσκεψη έγινε σαφές ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο καταργεί τις προνοιακές δομές φιλοξενίας ανηλίκων όπως λειτουργούσαν μέχρι σήμερα ενώ απορρίφθηκαν οι προτάσεις για λειτουργία του Κέντρου ως τόπου καλοκαιρινής κατασκήνωσης ή φιλοξενίας υπερήλικων, καθώς εκτιμήθηκε ότι αυτές θα οδηγούσαν στην σταδιακή του εγκατάλειψη.

Η πρόταση φιλοξενίας ασυνόδευτων προσφυγόπουλων εξασφαλίζει τη λειτουργία του Κέντρου για τα επόμενα χρόνια και συνοδεύεται από δημιουργία μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας με προτεραιότητα σε μόνιμους κατοίκους αλλά και οικονομική αναβάθμιση της περιοχής.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις θα ανακαινισθούν και θα εξοπλιστούν από την αρχή.

Όλα τα χρήματα εκσυγχρονισμού, μισθοδοσίας εργαζομένων και φιλοξενίας είναι εξασφαλισμένα από ευρωπαϊκά κονδύλια ενώ η δομή θα είναι στην εποπτεία του Υφυπουργείου Αλληλεγγύης . Οι θέσεις του μόνιμου προσωπικού είναι επίσης εξασφαλισμένες.

Στην σύσκεψη εκφράστηκε επίσης η πρόθεση του Υπουργείου να στηρίξει τη λειτουργία των σχολείων, με τη μετατροπή του γυμνασίου σε διαπολιτισμικό .

Από τους εκπροσώπους του Δήμου Πωγωνίου προτάθηκε η παράλληλη λειτουργία επαγγελματικών σχολών εκπαίδευσης που θα δίνουν στους σπουδαστές αναγνωρισμένο ευρωπαϊκό τίτλο σπουδών , προκειμένου να αποτελεί κίνητρο για την παραμονή των παιδιών στην Πωγωνιανή, πρόταση που έγινε αποδεκτή και μάλιστα με στόχο να λειτουργήσει πιλοτικά άμεσα.

Η στήριξη της τοπικής κοινωνίας κρίνεται απαραίτητη και η γνώμη φορέων και δημοτών πρέπει να εκφραστεί άμεσα, καθώς η απόφαση πρέπει να ληφθεί έως το τέλος Μαρτίου, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες για την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ