Κάποιοι μας θέλουν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης

MAKSIMOYΕξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος είπε αυτό που λίγο πολύ λένε εδώ και μήνες όλοι οι Έλληνες, ότι δηλαδή κάποιοι μας θέλουν εκτός Ευρωπακής Ένωσης.

Η Ελλάδα έχει ήδη εκπληρώσει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει έναντι των εταίρων της προκειμένου να εγκριθεί το νέο πρόγραμμα, μία παράμετρος του οποίου είναι και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, το λεγόμενο PSI…

Αντιμετωπίζουμε, όμως, μία κατάσταση η οποία είναι ιδιόρρυθμη γιατί συνεχώς έχουμε νέους όρους, νέες προϋποθέσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως υπάρχουν πια εμφανείς δυνάμεις στο εσωτερικό της Ευρώπης που παίζουν με τη φωτιά, γιατί θεωρούν ότι μπορεί να μην εφαρμοστεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου ή να μην τηρηθούν όλες οι προδιαγραφές που έχουν ετοιμαστεί και που θέλουν μια Ελλάδα, ενδεχομένως, και εκτός Ευρωζώνης”.

Όσον αφορά τους εσωτερικούς κομματικούς ανταγωνισμούς, ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε συσπείρωση. Όπως χαρακτηριστικά είπε: “…Πρέπει να συσπειρωθούμε για να μην δώσουμε σε κανέναν το πρόσχημα ή το άλλοθι που περιμένει προκειμένου να εφαρμόσει ένα σενάριο, το οποίο θα αποδειχθεί σενάριο τρόμου, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την παγκόσμια οικονομία.

Εμείς θα κάνουμε πραγματικά ό,τι περνάει από το χέρι μας. Δυστυχώς, τα διλήμματα είναι τραγικά και σκληρά, διότι πρέπει να υποστούμε περικοπές και θυσίες. Και αυτό δυστυχώς πάντα βαραίνει τους πιο αδύναμους. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να διαφυλάξουμε την κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και συνοχή. Αν δεν το κάνουμε αυτό, τα πράγματα θα εξελιχθούν με βίαιο τρόπο και οι περικοπές θα είναι δραστικές και ανεξέλεγκτες.

Άρα, λοιπόν, δεν έχουμε να κάνουμε μια επιλογή που είναι ευχάριστη ή μια επιλογή που είναι δυσάρεστη. Έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ δυσάρεστων και ακόμη πιο δυσάρεστων λύσεων. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι τώρα είναι η ώρα για κομματικούς ανταγωνισμούς, για εκλογικούς συσχετισμούς, για προσωπικούς υπολογισμούς, κάνουν λάθος, κάνουν απολύτως λάθος. Δεν είναι η ώρα τώρα να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Όλοι είμαστε στο ίδιο μετερίζι”.

Νωρίτερα, περνώντας την είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Ευ. Βενιζέλος, στις σύντομες δηλώσεις των δύο ανδρών μπροστά στις κάμερες, είπε στον κ. Παπούλια:

“Προσπαθούμε να οριστικοποιήσουμε τη συμφωνία για το νέο πρόγραμμα. Αυτό έχει καταστεί πάρα πολύ δύσκολο γιατί είναι πάρα πολλοί αυτοί που παίζουν με τη φωτιά. Παίζουν με τη φωτιά και διεθνώς και στο εσωτερικό. Άλλοι παίζουν με πυρσούς κι άλλοι παίζουν με σπίρτα, αλλά ο κίνδυνος είναι εξίσου μεγάλος. Τα διλήμματα δυστυχώς είναι τραγικά. Το δίλημμα είναι θυσίες και περικοπές ή οικονομική καταστροφή που θα συμπαρασύρει και την κοινωνία και ενδεχομένως και τους θεσμούς μας. Πρέπει να λέμε όλη την αλήθεια. Στην ευρωζώνη είναι αρκετοί αυτοί που δεν μας θέλουν”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ