Κανένας μόνος κι αβοήθητος στο χαράτσι

DEHΜε το σύνθημα «Κανένας μόνος κι αβοήθητος», εκπρόσωποι της τοπικής πρωτοβουλίας «Πολίτες ενάντια στα Χαράτσια» αναφέρθηκαν στις νεότερες εξελίξεις που υπάρχουν στο θέμα μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που κρίνει αντισυνταγματική και παράνομη τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε περίπτωση που το ειδικό τέλος ακινήτων δεν πληρωθεί μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.

Οι εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας, Λίτσα Κιτσαντά, Γρηγόρης Τατσιόπουλος και Δημήτρης Χουλιάρας, θεωρούν την παραπάνω εξέλιξη ως μία δικαίωση της αντίστασης κατά του χαρατσιού.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη συνέντευξη, από τον Ιανουάριο που ξεκίνησε η πρωτοβουλία, περίπου 10-15 άτομα, που δεν μπορούν ή δεν συμφωνούν να πληρώσουν το χαράτσι, προσέρχονται ημερησίως στα πρώην γραφεία του ΣΕΣ για να φέρουν τα δικαιολογητικά στην επιτροπή παραλαβής και να συμπεριληφθούν στα ομαδικά εξώδικα προς τη ΔΕΗ, έχοντας ο καθένας μαζί του από 1 έως 3 λογαριασμούς. Μέχρι σήμερα έχουν προσέλθει πάνω από 230 πολίτες ενώ οι αιτήσεις αφορούν σε μεγαλύτερο (περίπου διπλάσιο) αριθμό ρολογιών. Ήδη έχει γίνει η πρώτη ομαδική κατάθεση, με 87 αιτήσεις και αναμένεται η δεύτερη. Στην Άρτα δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα διακοπή ρεύματος λόγω μη καταβολής του «χαρατσιού».

Η εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν τρεις πολίτες της Άρτας οι οποίοι δεν ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και η οποία είχε οριστεί για τις 13 Φεβρουαρίου, αναβλήθηκε λόγω της αποχής των δικηγόρων για τις 6 Απριλίου. Μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης διατηρείται η προσωρινή διαταγή μη διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Άρτας. «Μετά την απόφαση του ΣτΕ θεωρούμε ότι θα έχει θετική έκβαση η αίτησή μας αυτή» ανέφερε η κα Κιτσαντά η οποία είναι μία από τους τρεις αιτούντες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ