Καλογιάννης: Ζητά τηλεοπτική κάλυψη για όλες τις ορεινές περιοχές

tileoptiko sima

Να καλύπτονται τηλεοπτικά και οι μη μόνιμοι κάτοικοι των «λευκών περιοχών», δηλαδή περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης, ζητάει από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κ. Πιερρακάκη ο Σταύρος Καλογιάννης, μετά από συνεργασία που είχε με Προέδρους και κατοίκους πολλών Τοπικών Κοινοτήτων.

Σε Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή (υπ’ αρ. πρωτ. 8517/2021) προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Σταύρος Καλογιάννης αναφέρει:

Ο N. 4563/2018 ρυθμίζει θέματα πρόσβασης των μόνιμων κατοίκων των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης, στους τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας.

Τα τελευταία χρόνια περισσότερες από 3.000 «λευκές περιοχές» σε όλη την Ελλάδα, εντάχθηκαν σε έργο δημόσιας επιχορήγησης για την απόκτηση εξοπλισμού, που θα εξασφάλιζε την πρόσβαση στους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας. Στις περιοχές αυτές περιλαμβάνονταν ορεινές Κοινότητες Δήμων του Ν. Ιωαννίνων, όπως των Δήμων Ζαγορίου, Ζίτσας, Κόνιτσας και άλλων.

Σε προηγούμενες Ερωτήσεις μου, υπ’ αρ. 5936/2021 και 6890/2021, με θέμα το χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου θα επιτευχθεί η καθολική τηλεοπτική κάλυψη, ο Υπουργός κ. Κ. Πιερρακάκης είχε απαντήσει επισυνάπτοντας έγγραφα της Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας & Έρευνας και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων.

Ειδικότερα, στο απαντητικό έγγραφο της Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι:

«Οι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών που διατηρούν κύρια, μόνιμη και πραγματική κατοικία σε μια από τις Περιοχές Εκτός Τηλεοπτικής Κάλυψης, δύνανται να υποβάλουν αιτήματα για την πρόσβαση τους στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ)».

Στο απαντητικό έγγραφο του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας & Έρευνας, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι:

«Οι μόνιμοι κάτοικοι των σχετικών περιοχών, δύνανται να υποβάλουν αιτήματα, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης, για την πρόσβαση τους στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας».

Όμως σε πολλές Τοπικές Κοινότητες Δήμων του Νομού Ιωαννίνων και της Ηπείρου γενικότερα, ιδίως των ορεινών, οι μόνιμοι κάτοικοι είναι πλέον πολύ λίγοι, ενώ οι μη μόνιμοι (επισκέπτες, παραθεριστές, κλπ) είναι πολύ περισσότεροι. Για τον λόγο αυτό ο Σταύρος Καλογιάννης επανέρχεται στο θέμα και ερωτά τoν Υπουργό εάν προτίθεται να προωθήσει ρύθμιση που να επιτρέπει, υπό προϋποθέσεις, την υποβολή αιτήσεων και από μη μόνιμους κατοίκους των «λευκών περιοχών», ώστε να αποκτήσουν και αυτοί πρόσβαση στους τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ