Καλογιάννης: Λύσεις για τη Δομπόλη μέσω… Ρυθμιστικού

DOMPOLH2

Έλλειμμα σχεδιασμού για το λεκανοπέδιο βλέπει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης με αφορμή την συζήτηση που έχει ανοίξει για την αξιοποίηση του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου.

Με αφορμή δε αυτό επαναφέρει το Ρυθμιστικό το οποίο εδώ και χρόνια είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Κυβέρνησης όπως και την ανάγκη Τοπικού Πολεοδομικού.

Κατά τα λοιπά θεωρεί ως μοναδική υλοποίηση πρόταση αξιοποίησης αυτή που είχε εκπονηθεί το 2013 από την Περιφέρεια Ηπείρου και την τότε αντιπεριφερειάρχη Τατιάνα Καλογιάννη.

Στη δήλωση του ο κ. Καλογιάννης αναφέρει:

Ανακινείται τις τελευταίες ημέρες, πάλι, το θέμα ανακατασκευής και αξιοποίησης του παλιού κτιρίου που στέγαζε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στην οδό Δομπόλη. Επανέρχονται παλιότερες προτάσεις, ακούγονται και νέες απόψεις.

Ορισμένες είναι ενδιαφέρουσες, άλλες ανεδαφικές. Στερούνται όμως τεκμηρίωσης, πλην της πρότασης της Περιφέρειας, του 2013, η οποία στηριζόταν σε πολυκριτηριακή ανάλυση και προέβλεπε την μετατροπή του παλιού κτιρίου σε συγκρότημα επιπλωμένων διαμερισμάτων για φοιτητές, στα πρότυπα σύγχρονων ευρωπαϊκών φοιτητικών εστιών, με παράλληλη λειτουργία, στο ισόγειο, εμπορικών χρήσεων (εστίασης, ψυχαγωγίας) και μουσείου.

Αποδεικνύεται, ακόμη μία φορά, το μεγάλο έλλειμμα σχεδιασμού που υπάρχει στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.

Χωρίς σύγχρονο και ενιαίο πολεοδομικό σχέδιο, θα συνεχίζουμε να αυτοσχεδιάζουμε για το εάν χρειάζεται νέο Δημαρχείο και που πρέπει αυτό να χωροθετηθεί, που θα εγκατασταθεί το κλειστό γήπεδο της ξιφασκίας (όταν με το καλό μεταφερθεί από το Ελληνικό στην πόλη μας), τι θα γίνει με την Τεχνόπολη, ποιές θα είναι οι χρήσεις γης στον χώρο του στρατοπέδου Βελισσαρίου όταν παραχωρηθεί στον Δήμο, και για πολλά άλλα.

Υπενθυμίζω ότι το Ρυθμιστικό Σχέδιο προβλέπει να χρησιμοποιηθεί ως Δημαρχείο το κτίριο που στεγάζει σήμερα την Περιφέρεια, με μεταφορά των Υπηρεσιών της Περιφέρειας στο νέο Διοικητικό Κέντρο που προβλέπεται στο πάρκο Βελισσαρίου (μετά την παραχώρηση της συνολικής έκτασης του στρατοπέδου στην πόλη).

Συμπερασματικά, η εκπόνηση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου για το οικιστικό συγκρότημα Ιωαννίνων, το οποίο θα επικαιροποιήσει τον σχεδιασμό του Ρυθμιστικού, δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο. Στη συνέχεια, όλα θα πάρουν το δρόμο τους, με οργανωμένο τρόπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ