Καλλιέργεια με μέλλον το Ιπποφαές – Αρώνια

IPPOFAESΤαξιδεύει στο χρόνο απο την εποχή των παγετώνων, χάρισε ταχύτητα, δύναμη και λαμπερό τρίχωμα στο ιππικό του Μ. Αλεξάνδρου κι εκείνο του χάρισε το όνομά του! Ιπποφαές: Ιππος (άλογο) και φάος (φως, λάμψη).

Πολυετής, φυλλοβόλος και ακανθώδης θάμνος με ύψος που ξεπερνά τα 3 μ. Οι καρποί του, που ωριμάζουν στο τέλος Καλοκαιριού με αρχές Φθινοπώρου, μοιάζουν με ρώγες σταφυλιού, σε κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα, είναι χυμώδεις με υπόξινη γεύση.

Αναπτύσσεται σχεδόν οπουδήποτε αφού εμφανίζει μεγάλη αντοχή σε ακραίες θερμοκρασίες και άλατα. Οι απαιτήσεις του σε καλλιεργητικές φροντίδες είναι ελάχιστες. Η καλλιέργεια δύναται να αξιοποιήσει εγκαταλελειμμένες, ακαλλιέργητες εκτάσεις, αμμώδη παραθαλάσσια ή πυρόπληκτα εδάφη, ενώ παράλληλα λόγω του ότι το φυτό συμβιώνει με αζωτοβακτήριο στις ρίζες του, εμπλουτίζει το έδαφος με άζωτο, βελτιώνοντας έτσι τη γονιμότητά του.

Για καλύτερα αποτελέσματα στην παραγωγή συνίσταται έδαφος ελαφριάς σύστασης με στράγγιση και καλοκαιρινή άρδευση.Καλλιεργείται γραμμικά, με πυκνότητα 160 δενδρυλλίων/στρ. (150 θηλυκά και 10 αρσενικά). Η ηλιοφάνεια βοηθάει στη μεγάλη παραγωγή, γι’ αυτό οι γραμμές φύτευσης βρίσκονται στον άξονα βορρά – νότου για την ελάχιστη σκίαση των φυτών. Είναι φυτό που προσβάλλεται από ελάχιστες ασθένειες και εχθρούς.

Το ιπποφαές με τις 190 πολύτιμες ουσίες του -οι 106 εντοπίζονται στο έλαιο του καρπού- συμπεριλαμβάνεται στις υπερτροφές με πλούσια αντιοξειδωτική δράση. Περιέχει πολλαπλάσιες ποσότητες βιταμίνης C από τη φράουλα και το πορτοκάλι, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, βιταμίνη Α, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ακόρεστα λιπαρά οξέα. Ασπίδα προστασίας κατά του καρκίνου, καρδιαγγειακών νοσημάτων και γήρανσης, πηγή τόνωσης, ευεξίας και ενέργειας, συντελεστής ανάρρωσης και επούλωσης των πληγών, ενίσχυσης του ανοσοποιητικού και νευρικού συστήματος, μειωτής του άγχους, ρυθμιστής του μεταβολισμού κ.ά.

Καταναλώνεται ως νωπός καρπός ή σε μορφή χυμού και μαρμελάδας. Χρησιμοποιείται από τη φαρμακοβιομηχανία ως συμπλήρωμα διατροφής ή ως συστατικό φαρμακευτικών και καλλυντικών σκευασμάτων. Από το σπόρο του παρασκευάζονται έλαια και από τα φύλλα ρόφημα. Τα υπολείμματα της επεξεργασίας χρησιμοποιούνται στη διατροφή των ζώων.

Ενώ η καλλιέργεια του ιπποφαούς είναι αναπτυγμένη σε Ευρώπη και Ασία, στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμα στα «σπάργανα» αφού ξεκίνησε μόλις πριν από τρία χρόνια και αναμένεται η πρώτη παραγωγή το 2012. Το ενδιαφέρον των επενδυτών αυξάνεται καθημερινά αφού τα κέρδη από την πώληση του προϊόντος είναι πολλαπλάσια έναντι άλλων συμβατικών καλλιεργειών. Το κόστος εγκατάστασης ανέρχεται στα 800 ευρώ/στρέμ. τον 1ο χρόνο με τα κόστη να μειώνονται σημαντικά στη συνέχεια. Σε περίπτωση που διατεθούν νωποί οι καρποί, το εισόδημα του παραγωγού μπορεί να φτάσει και τα 2.000 ευρώ/στρέμ.

ΠΗΓΗ: Ημερησία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ