Κ. Καψάλης: Μεγάλο το κόστος για τους Δήμους

Επιστολή για την ψήφιση της τροπολογίας που μεταβιβάζει το λειτουργικό κόστος του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» στους Δήμους απέστειλε στον  Υπουργό Εσωτερικών ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης.

Ο κ. Καψάλης επισημαίνει ότι επαναλαμβάνεται η τακτική της μεταφοράς αρμοδιοτήτων στους Δήμους χωρίς τους ανάλογους πόρους και επισημαίνει ότι το κόστος για τους Δήμους θα είναι μεγάλο.

Αναλυτικά στην επιστολή του αναφέρει:

«Μας προκαλεί αλγεινή εντύπωση η ψήφιση της Τροπολογίας που αφορά στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και συγκεκριμένα του μέτρου που μεταβιβάζει στους Δήμους το λειτουργικό κόστος του προγράμματος χωρίς ωστόσο αντίστοιχη μεταφορά πόρων.

Καλούνται δηλαδή οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στους οποίους τα τελευταία χρόνια έχει γίνει οικονομική «αφαίμαξη» να βάλουν βαθιά το χέρι στα ήδη άδεια ταμεία τους ώστε να πληρώσουν ο,τιδήποτε αφορά στην αδιατάρακτη παροχή των υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, στο Δήμο Πωγωνίου το ετήσιο λειτουργικό κόστος ανέρχεται σε ένα μεγάλο ποσό το οποίο θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια δεδομένου ότι θα απαιτηθεί ανανέωση των οχημάτων, αύξηση του φαρμακευτικού υλικού κ.λπ.

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που μεταβιβάζονται στους Ο.Τ.Α. αρμοδιότητες και ευθύνες χωρίς την αντίστοιχη μεταφορά πόρων. Πρόκειται όμως για τακτική που οδηγεί τους Δήμους σε οικονομική εξαθλίωση.

Το «Βοήθεια στο Σπίτι» αποτελεί σημαντικό εργαλείο προσφοράς και βοήθειας στους αδύναμους δημότες και η συνέχιση του προγράμματος καθώς και η επαγγελματική  αποκατάσταση των εργαζομένων αποτελούν τα θετικά στοιχεία της τροπολογίας. Η μεταβίβαση όμως του λοιπού λειτουργικού κόστους στους Δήμους θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την ήδη δύσκολη θέση στην οποία βρισκόμαστε. Η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων οφείλει να συνοδεύεται πάντα από αντίστοιχη μεταβίβαση πόρων. 

Κύριο μέλημα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί η βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών η οποία δε μπορεί να έρθει με μειωμένους πόρους».

                    

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ