Ηχηρό μήνυμα κατά της σιωπής για τη βία

Ένα ηχηρό μήνυμα κατά της σιωπής για τη βία που υφίστανται οι γυναίκες, έστειλε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία), υπό τη διοργάνωση της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος – Παράρτημα Ιωαννίνων και της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Στην εκδήλωση, που διοργανώθηκε με αφορμή την σημερινή Διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, διακεκριμένοι ομιλητές, ανέπτυξαν το πολύπλοκο αυτό θέμα, που αποτελεί επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνιστά εκδήλωση των ιστορικά άνισων σχέσεων ισχύος μεταξύ των γυναικών και των ανδρών.

Όπως τονίστηκε, η έμφυλη βία είτε μέσα στην οικογένεια είτε μέσα στην κοινωνία όπως ο βιασμός, η σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση, το trafficking/σωματεμπορία είναι βασικοί ανασταλτικοί παράγοντες για την ισότητα των φύλων και αποτελούν σοβαρότατο πρόβλημα για ολόκληρη την κοινωνία.

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν από τους ειδικούς, το πρόβλημα υφίσταται και στην περιοχή μας και συχνά συνδέεται με χρήση αλκοόλ ή άλλων ουσιών, καθώς και με ψυχικά προβλήματα ή προβλήματα που προκύπτουν από διάφορους παράγοντες, όπως είναι η κρίση.

Ειδικά στις μικρές και κλειστές κοινωνίες η βία κατά των γυναικών διογκώνεται, ενώ η σιωπή ενισχύεται λόγω φόβου. Φόβου των γυναικών να μιλήσουν, να ζητήσουν βοήθεια.

«Η βία κατά των γυναικών μπορεί να ξεκινήσει με ένα χαστούκι και να καταλήξει ακόμα και σε ανθρωποκτονία», όπως σημειώθηκε χαρακτηριστικά, στην εκδήλωση της Κυριακής.

Μόνο όταν ξεπεραστούν ο φόβος και η ντροπή, οι γυναίκες θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μιλώντας για αυτό και κάνοντας μια πρώτη αρχή για να το λύσουν. Το όφελος θα είναι ανεκτίμητο: γι’ αυτές, για την οικογένεια τους, για τα παιδιά τους, για το μέλλον ολόκληρης της κοινωνίας.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, ο π. Ηλίας Σέπερης εκ μέρους του Μητροπολίτη Ιωαννίνων, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σταύρος Νικολόπουλος, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγεία Ιωάννης Γεωργίου, ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης, η πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών Ελένη Ακονίδου και η Πρόεδρος της ΕΓΕ – Παράρτημα Ιωαννίνων Θεοδώρα Παναγιωτοπούλου, ενώ γραπτό χαιρετισμό απέστειλε η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα.

Εγκαινιάστηκε η έκθεση της Σχολής Καλών Τεχνών

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, εγκαινιάστηκε η έκθεση έργων τέχνης φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα “Η βία κατά των γυναικών”.

Η έκθεση που φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δ. Χατζής» θα διαρκέσει έως 27 Νοεμβρίου 2019.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 18:00 – 21:00

Υπεύθυνος Ξενοφών Μπήτσικας, Καθηγητής Σχολής Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ