Ημικρανία: Η νόσος που «προτιμά» γυναίκες

imikrani

imikrani

Μόνιμο «πονοκέφαλο» για περισσότερους από 1 εκατ. Έλληνες αποτελεί η ημικρανία, και μάλιστα στην πιο παραγωγική ηλικία τους, καθώς η νόσος πλήττει άτομα ηλικίας 20 έως 50 χρόνων. Εκτός από την συγκεκριμένη ηλικιακή γκάμα, η κεφαλαλγία έχει συγκεκριμένη προτίμηση και στο φύλο: προτιμά γυναίκες και η συχνότητα της εμφάνισής της είναι με αναλογία 3 γυναίκες προς έναν άνδρα.

Είτε πρόκειται για πρωτοπαθή κεφαλαλγία (ένα σύμπτωμα που επηρεάζει τη λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής του ατόμου), είτε για δευτεροπαθή (σύμπτωμα μίας υποκείμενης νοσηρής κατάστασης, δυνητικά επικίνδυνης για τη ζωή του ατόμου) η νόσος διεκδικεί και μία άλλη αρνητική διάκριση: είναι από τις συχνότερες αιτίες που οδηγούν τους ασθενείς στον γιατρό και μία από τις 20 παθήσεις που προκαλούν πρόβλημα αναπηρίας, «καθηλώνοντας» την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Η ημικρανία ή κεφαλαλγία θα βρεθεί στο μικροσκόπιο Ελλήνων και Ευρωπαίων ειδικών στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κεφαλαλγίας (European Headache Federation, EHF) και της επιστημονικής εκδήλωσης «Christmas meeting of the European Headache Federation» που διοργανώνει από τις 11 έως τις 12 Δεκεμβρίου 2015, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Το γενετικό υπόβαθρο της ημικρανίας

Οι ειδικοί προσδιορίζουν την ημικρανία ως μια νευροαγγειακή διαταραχή που πυροδοτείται ως απάντηση σε ξαφνικές αλλαγές του εσωτερικού ή εξωτερικού περιβάλλοντος του οργανισμού. Επιπλέον, γνωρίζουν σήμερα ότι κάθε άτομο έχει ένα γενετικά καθορισμένο ημικρανικό «κατώφλι».

Το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι η οριστική διάγνωση µε βάση τα κριτήρια της Διεθνούς Εταιρείας Κεφαλαλγίας. Στη συνέχεια ακολουθεί η ενημέρωση και επιμόρφωση του ασθενούς για την αναζήτηση εκλυτικών παραγόντων της ημικρανίας, η παρακολούθηση µε το ημερολόγιο της κεφαλαλγίας και η αλλαγή τρόπου ζωής (άσκηση, αποφυγή παράλειψης γευμάτων, καλός ύπνος).

Η θεραπεία διακρίνεται σε συμπτωματική (θεραπεία των ημικρανικών κρίσεων) και σε χρόνια προφυλακτική αγωγή.

«Η ημικρανία αποτελεί την αιχμή του θεραπευτικού δόρατος στη νευρολογία, με τέσσερα μονοκλωνικά αντισώματα να βρίσκονται σε τελική φάση κλινικών μελετών για την προφύλαξη της ημικρανίας και τρεις συσκευές για τη θεραπεία των ημικρανικών κρίσεων. Σε κανέναν άλλο τομέα της νευρολογίας, δεν καταγράφεται αυτή η θεραπευτική επανάσταση» ανέφερε ο πρόεδρος του Συνεδρίου και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κεφαλαλγίας, καθηγητής κ. Δήμος Δ. Μητσικώστας, με την ευκαιρία της σημαντικής αυτής διοργάνωσης.
{jathumbnail off} ‘

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ