Ιχθυοκομία- Αλιεία να ξαναμπούν στο μηχανογραφικό

TEI_HGOYMENΜε έγγραφό του προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο – και σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης που είχε μαζί του στα Ιωάννινα – ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ζητά την επανένταξη στο μηχανογραφικό δελτίου του 2012 του Τμήματος Ιχθυοκομίας – Αλιείας του ΤΕΙ Ηπείρου, που εδρεύει στην Ηγουμενίτσα, χαρακτηρίζοντας λανθασμένη και απόρροια βεβιασμένων κινήσεων την προηγούμενη απόφαση.


Όπως είναι γνωστό, το τμήμα Ιχθυοκομίας – Αλιείας άρχισε να πνέει τα… λίσθια όταν καθιεωρώθηκε η βάση του 10 στις πανελλαδικές εξετάσεις με αποτέλεσμα να ανασταλλεί η εισαγωγή σπουδαστών σε αυτό τα τελευταία δύο ακαδημαϊκά έτη.
Μάλιστα, πρόσφατα, τον Δεκέμβριο του 2010 η τότε Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, ζήτησε την αναγκαστική συνένωση των 3 αντίστοιχων τμημάτων της χώρας (Μεσολογγίου, Μουδανιών και Ηγουμενίτσας) σε ένα.

Το ΤΕΙ Ηπείρου, δεν φάνηκε πρόθυμο να διεκδικήσει σθεναρά την παραμονή του τμήματος στην Ηγουμενίτσα, προκαλώντας και τις αντιδράσεις των τοπικών φορέων, οι οποίοι θεωρούν ότι το τμήμα είναι βιώσιμο αφού είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αντίστοιχη παραγωγική βάση του Νομού Θεσπρωτίας. Άλλωστε μόλις πρόσφατα η Θεσπρωτία χαρακτηρίστηκε από την πολιτεία ως “η πιο ανεπτυγμένη περιοχή της χώρας στον τομέα των υδατοκαλλιεργειών”.
Το ίδιο το Τμήμα άλλωστε, έχει περάσει από εξωτερική αξιολόγηση, στην οποία αξιολογήθηκε θετικά τόσο για το ακαδημαϊκό όσο και για το ερευνητικό του έργο.

«Η απόσυρσή του στο παρελθόν από το μηχανογραφικό δελτίο, αποτέλεσε για μας δυσάρεστη και αναπάντεχη έκπληξη και τούτο γιατί, στην Περιφέρειά μας παράγεται το 80% της εθνικής παραγωγής της πέστροφας, πάνω από το 60% της εθνικής παραγωγής σε κυπρίνους και χέλια, το 35% της εθνικής παραγωγής σε θαλασσινά είδη ψαριών, ενώ παράλληλα αναπτύσσονται εκτεταμένες μυδοκαλλιέργειες στο δέλτα του ποταμού Καλαμά. Η παραπάνω δε αλιευτική δραστηριότητα υποστηρίζεται από το Τμήμα Ιχθυοκομίας – Αλιείας του ΤΕΙ Ηπείρου. Άρα για μας ζητούμενο ήταν και είναι η περαιτέρω ενίσχυση σε προσωπικό και μέσα του Τμήματος, προκειμένου να στηρίξει ακόμη περισσότερο την παραγωγική διαδικασία», τονίζει ο Περιφερειάρχης, συμπληρώνοντας ότι ήδη το Τμήμα έχει αξιολογηθεί θετικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ