Οι βουλευτές της Ηπείρου σε δράση…

KOMATA_SHMATAΜία σειρά ζητημάτων της περιοχής, αναδεικνύουν με ερωτήσεις, δηλώσεις κι άλλες παρεμβάσεις τους οι βουλευτές της Ηπείρου. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι φανερό ότι ανεβάζουν τους αντιπολιτευτικούς τόνους, με ένα μπαράζ ερωτήσεων, ενώ μικρότερη δραστηριότητα παρουσιάζουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των υπολοίπων κομμάτων.

Το σοβαρό πρόβλημα που ανακύψει με τη λειτουργία της Στέγης Αυτιστικών, είναι ένα από αυτά που ιεραρχείται ψηλά στην ατζέντα των βουλευτών. Έτσι μετά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Μαντά που παρέστη στην πορεία διαμαρτυρίας και εξέφρασε τη συμπαράστασή του και η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άννα Ασημακοπούλου, δηλώνει αλληλέγγυα της προσπάθειας για συνέχιση της λειτουργίας.

«Η Στέγη Αυτιστικών Ατόμων «Ελένη Γύρα» στη Ζίτσα Ιωαννίνων προσφέρει πολύτιμο έργο στη φροντίδα ατόμων με αυτισμό. Για το λόγο αυτό, όλοι μαζί οφείλουμε να αποτρέψουμε την απαξίωσή της.

Ο σεβασμός προς όλες τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες αποτελεί κριτήριο πολιτισμού και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται ο αποκλεισμός και η περιθωριοποίησή τους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, πως πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι και έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε τις δομές κοινωνικής πρόνοιας.

Η στήριξή μου ως βουλευτής Ιωαννίνων προς τη Στέγη Αυτιστικών Ατόμων «Ελένη Γύρα» είναι δεδομένη, όπως πιστεύω ότι θα είναι και η στήριξη από όλους τους τοπικούς φορείς», αναφέρει στη δήλωσή της η κ. Ασημακοπούλου.

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ

Δέσμευση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ότι θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για τα θέματα των μετεγγραφών φοιτητών, κατόπιν ερώτησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ , με την πρωτοβουλία του βουλευτή Ιωαννίνων Χρήστου Μαντά, για την αδυναμία φοίτησης λόγω οικονομικών προβλημάτων

Η ραγδαία πτώση των οικογενειακών εισοδημάτων στην Ελλάδα έχει οδηγήσει σε πολλές περιπτώσεις τις οικογένειες των επιτυχόντων στις πανελλαδικές εξετάσεις να αδυνατούν να υποστηρίξουν τις σπουδές των παιδιών τους, ιδιαίτερα όταν έχουν εισαχθεί σε Ιδρύματα μακριά από τον τόπο μόνιμης οικογενειακής κατοικίας και επιπλέον όταν υπάρχουν 2 ή και 3 παιδιά που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις. Βασική αιτία αυτού είναι η ανεπάρκεια των δομών φοιτητικής μέριμνας (στέγαση – σίτιση).

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ κατέθεσαν από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους δύο ερωτήσεις προς τον υπουργό παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο, με τις οποίες:

· Έθεταν το ζήτημα της αδυναμίας φοίτησης λόγω οικονομικών προβλημάτων

· Επεσήμαναν πως οι ειδικές κατηγορίες που δημιούργησε το Υπουργείο δεν περιελάμβαναν το χαμηλό εισόδημα ως αυτόνομο κριτήριο, παρά μόνο σε συνδυασμό με άλλα (π.χ. πολύτεκνοι).

· Ζητούσαν την ενίσχυση των δομών φοιτητικής μέριμνας για την οριστική επίλυση του προβλήματος.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος απαντώντας, δήλωσε πως η φοιτητική μέριμνα έχει ανατεθεί πλέον στην ευθύνη των Ιδρυμάτων. Επίσης, πως προτίθεται «να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία, που θα επιτρέπει την κινητικότητα των φοιτητών από το τμήμα εγγραφής σε άλλο, με κριτήρια κοινωνικά», μετά και από το αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να «επαναφέρει τη διαδικασία των μετεγγραφών».

Κατόπιν αυτών, δηλώνουμε ότι:

1. Η μετάθεση της ευθύνης για τη φοιτητική μέριμνα στα Ιδρύματα συνιστά υπεκφυγή, καθώς χωρίς επαρκή χρηματοδότηση και ειδικά μετά το απαράδεκτο «κούρεμα» των αποθεματικών τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις σχετικές υποχρεώσεις

2. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ζήτησαν την εκ νέου θέσπιση ενός μόνιμου συστήματος μετεγγραφών, αλλά την κατ’ εξαίρεση εφαρμογή του για φέτος, στην προοπτική της δημιουργίας επαρκών δομών φοιτητικής μέριμνας, όπως φοιτητικών εστιών.

3. Η τροπολογία για τις μετεγγραφές που προτίθεται να καταθέσει ο Υπουργός είναι ανεπαρκής καθώς καλύπτει ένα πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων σε σχέση με το σύνολο των αναγκών, μη λαμβάνοντας υπόψη την πραγματική δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι οικογένειες που έχουν μέλη που σπουδάζουν. Θεωρούμε ως επείγουσα προτεραιότητα για φέτος την εφαρμογή του μέτρου μετεγγραφών και με το εισοδηματικό κριτήριο ως αυτόνομο κριτήριο, ( που θα αφορούν την πραγματική οικονομική κατάσταση των οικογενειών μετά από τη σφαγή εισοδημάτων – συντάξεων), αλλά και σε συνδυασμό με την εξέταση των περιπτώσεων των οικογενειών που έχουν πάνω από ένα παιδί και σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις.

Η οριστική επίλυση του ζητήματος δεν μπορεί να περιλαμβάνει τις μετεγγραφές ως μόνιμο μέτρο, χωρίς την ύπαρξη ισχυρής πολιτικής για τη φοιτητικής μέριμνα. Η προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ βασίζεται πάνω στις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες με την οπτική του να είναι στραμμένη τόσο στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους όσο και στην ενίσχυση της λειτουργίας των Ιδρυμάτων σε επίπεδα φοιτητικής μέριμνας (στέγαση – σίτιση).

Τέλος, η μεμονωμένη πολιτική των μετεγγραφών, χωρίς ουσιαστικό σχέδιο φοιτητικής μέριμνας, επιβαρύνει εξαιρετικά τα Ιδρύματα των μεγάλων αστικών κέντρων αποψιλώνοντας τα αντίστοιχα της περιφέρειας, δίνοντας έτσι την ευκαιρία για μελλοντικές καταργήσεις Τμημάτων με βάση μη επιστημονικά κριτήρια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ θα παρακολουθεί τις σχετικές ενέργειες του υπουργείου παιδείας.

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΚΑΣ

Ο Κώστας Μπάρκας, Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Πρέβεζας, με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων (αρ. 4208 & 380 αντίστοιχα) που κατέθεσε με συναδέλφους του Βουλευτές, ανέδειξε το θέμα της καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών λειτουργών που εργάζονται στα ιδιωτικά σχολεία όλης της Ελλάδας.

Ο Βουλευτής, στο πλαίσιο της συλλογικής δουλειάς της Επιτροπής Εργασίας καθώς και του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, δίνει σταθερά τον αγώνα του για τη διασφάλιση του δικαιώματος της εργασίας απέναντι στη νεοφιλελεύθερη πολιτική των αναιτιολόγητων, χωρίς κανένα δημόσιο έλεγχο απολύσεων στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια παρά τις περί του αντιθέτου επιταγές του Νόμου.

Με την παρέμβασή του θέτει το Υπουργείο Παιδείας και τον κύριο Αρβανιτόπουλο προσωπικά προ των ευθυνών τους αφού με την παραπλανητική πολιτική που ακολουθούν, από τη μία διατείνονται ότι εφαρμόζουν τους ελάχιστους νόμους που ακόμη δεν έχουν προλάβει να καταργήσουν ενώ από την άλλη τα υπηρεσιακά όργανα του Υπουργείου τούς εκτελούν καταστρατηγώντας τους.

Η μεθόδευση αυτή μαρτυρά την πιστή εφαρμογή από μέρους του κυρίου Υπουργού των προσταγών της τρόικα (εσωτ. και εξωτ.) που αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς ως κόστος προς εξαφάνιση και όχι ως μονάδες προστιθέμενης αξίας.

Άξιο λόγο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επιδεικνύει ο Υπουργός της Παιδείας για τη μείωση του λειτουργικού κόστους ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων αφού από την εν λόγω μείωση του κόστους μόνοι κερδισμένοι είναι οι επιχειρηματίες ιδιοκτήτες των εκπαιδευτηρίων ενώ ζημιωμένοι είναι οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα δημόσια έσοδα και εν τέλει η ίδια η Παιδεία.

Η ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ

Η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη επισκέφθηκε το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Άρτας (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ) και συζήτησε με τους εργαζόμενους την μέχρι τώρα δραστηριότητα του Κέντρου και τις δυνατότητες ανάπτυξής του, ώστε να επιτελέσει τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε.

Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι το ΚΕΦΙΑΠ ως δομή είναι απολύτως απαραίτητη για την εξυπηρέτηση όχι μόνο των κατοίκων του νομού Άρτας, αλλά και όμορων νομών, μέχρι τώρα λειτουργούν μόνο κάποια πρωινά τμήματα Ψυχολογίας, Φυσικοθεραπείας, Εργοθεραπείας και Κοινωνικής Εργασίας, παρά την ύπαρξη απόφασης του Δ. Σ. του Νοσοκομείου, στο οποίο υπάγεται οργανικά, για πλήρη λειτουργία του ως Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης. Αυτή η απόφαση παραμένει ανενεργής.

Η βουλευτίνα επεσήμανε ότι αυτό το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα, άτομα με κινητικές αναπηρίες (παραπληγία, ημιπληγία, σκλήρυνση κατά πλάκας, τροχαία, αθλητικές κακώσεις, εργατικά ατυχήματα), όπως επίσης ασθενείς μετά από επεμβάσεις ορθοπεδικές, νευροχειρουργικές, καρδιοχειρουργικές, κ.λ.π. ή μετά από παραμονή στη Μ.Ε.Θ., που όλοι τους χρειάζονται αποθεραπεία και αποκατάσταση, να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν στην Άρτα, αλλά να αναγκάζονται να ψάξουν στα Γιάννενα ή στην Πάτρα, για να βρούνε θέση σε Ιδιωτικά Κέντρα Αποκατάστασης, την ίδια ώρα που το ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. Άρτας διαθέτει εξοπλισμό που έχει κοστίσει πάνω από 4 εκατ. ευρώ και παραμένει αναξιοποίητος.

Καταλήγοντας, η κ. Γεροβασίλη δήλωσε ότι ειδικά αυτές τις εποχές, που το Κράτος πρόνοιας και ο δημόσιος, καθολικός, δωρεάν χαρακτήρας της Υγείας δέχεται επίθεση και οι άνθρωποι βρίσκονται σε απόγνωση, είναι απαραίτητο να λειτουργούν κανονικά, όπως έχει προβλεφθεί, οι δομές που προσφέρουν ανακούφιση και αξιοπρεπή περίθαλψη σε αυτούς που το έχουν ανάγκη.

Τόνισε δε με έμφαση: «Ως γιατρός και ως βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, θεωρώ αδιανόητο να υπάρχουν τέτοιες εγκαταστάσεις και υποδομές και να μην γίνονται εκείνες οι κινήσεις που θα επιτρέψουν την πλήρη λειτουργία του Κέντρου Αποκατάστασης. Από πλευράς μου, θα κάνω όλες τις παρεμβάσεις που απαιτούνται.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ