Με βαθιά θλίψη και σεβασμό η Τομεακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΚΚΕ αποχαιρετά τον Θάνο Κύργιο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 14 Μαΐου 2025, σε ηλικία 94 ετών.
Γεννημένος το 1931 στην Αθήνα, ο Θάνος Κύργιος πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στον Πρωτόπαππα Ζίτσας Ιωαννίνων, όπου εργάστηκε σε διάφορες δουλειές, αρχικά στα χωράφια, και αργότερα σε καταστήματα υφασμάτων στην Άρτα και τα Ιωάννινα. Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, βρέθηκε στην Αθήνα, όπου εργάστηκε ως οικοδόμος και σερβιτόρος.
Από το 1964 μέχρι το 1968, εργάστηκε σε οικοδομές στην Γερμανία, ενώ κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα, συνέχισε να εργάζεται στα κρύα της χώρας. Το 1968 παντρεύτηκε και απέκτησε δύο παιδιά, ενώ συνέχισε να εργάζεται στην οικοδομή μέχρι τη συνταξιοδότησή του.
Μετά τη συνταξιοδότησή του, ο Θάνος Κύργιος επέστρεψε στο χωριό του, όπου ζούσε σχεδόν όλο το χρόνο, μέχρι τον θάνατο της συζύγου του το 2017. Από τότε, περνούσε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στην Άρτα και τα Ιωάννινα, πάντα δίπλα στις δραστηριότητες του ΚΚΕ.
Η πολιτική του πορεία ξεκίνησε το 1982 όταν οργανώθηκε στο ΚΚΕ στο Περιστέρι. Ήταν πάντα ενεργός και συμμετείχε με σθένος σε κάθε δραστηριότητα της Οργάνωσης και του Κινήματος ως οικοδόμος, ενώ στις δύσκολες στιγμές της αντεπανάστασης, έβαλε όλες του τις δυνάμεις για την ενίσχυση του ΚΚΕ.
Ήταν πιστός και συνεπής στην ΚΟΒ Ζίτσας και πάντα πρόθυμος να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο. Παρά την προχωρημένη του ηλικία, δεν παρέλειπε ποτέ να διακινεί τον Ριζοσπάστη στο χωριό του κάθε Σαββατοκύριακο, δείχνοντας ιδιαίτερη ανησυχία όταν δεν είχε επικοινωνία με την Οργάνωση.
Οι συγχωριανοί του τον αγαπούσαν και τον σεβόταν για την ανιδιοτελή του προσφορά, και εκτιμούσαν το έργο του ως τίμιου και ακέραιου αγωνιστή του ΚΚΕ. Όλοι είχαν να λένε καλά λόγια για τον Θάνο, ενώ τα τελευταία χρόνια, με τα προβλήματα υγείας του, η ανησυχία για την κατάσταση του ήταν έντονη.
Η Τομεακή Οργάνωση Ιωαννίνων του ΚΚΕ, μαζί με τα μέλη και τα στελέχη της, τον αποχαιρετά με βαθιά θλίψη, ενώ «υπόσχεται να συνεχίσει τον αγώνα για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, όπως εκείνος το ήθελε μέχρι την τελευταία του ημέρα».