Η Πρέβεζα στους δρόμους ενάλιας κληρονομιάς

Ιδιαίτερα εποικοδομητική ήταν η πρώτη συνάντηση του Ε.Ο.Ε.Σ “Αμφικτυονία” που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με θέμα τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Διαδρομής με τίτλο “Δρόμοι Ενάλιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς”.

Προσκεκλημένοι στην συνάντηση ήταν οι Δήμοι Πρέβεζας, Αγίου Νικολάου Κρήτης, Λειψών, Ύδρας και Χίου οι οποίοι έχουν ενάλια ευρήματα και έγινε ενημέρωση τους για το “πλάνο” αλλά τις και καταρχήν επαφές που έχει πραγματοποιήσει η “Αμφικτυονία”, στοχεύοντας στην δημιουργία των “Δρόμων Ενάλιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς”.

Η Αμφικτυονία έχει ήδη απευθυνθεί τόσο στο Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών όσο και στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων “κερδίζοντας” καταρχήν την υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε αναφορά στον θεσμό των “Ευρωπαϊκών Πολιτιστικών Διαδρομών” -στα χνάρια της οποίας θα “πατήσει” η δημιουργία των “Δρόμων Ενάλιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς” και έχει αρκετά κοινά ως προς την φιλοσοφία της με τις Πολιτιστικές Διαδρομές των Αρχαίων Θεάτρων που υλοποιεί το Διάζωμα.

Μάλιστα ο Δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος παρουσίασε την εμπειρία από την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού στο ακριτικό νησί, μια δραστηριότητα που προσελκύει επισκέπτες υψηλών εισοδημάτων και μορφωτικού επιπέδου, οι οποίοι δαπανούν πολύ περισσότερα χρήματα από τους μέσους επισκέπτες.

Σε ένα περίπου μήνα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση μαζί με τους εκπροσώπους των φορέων από το εξωτερικό. Στην συνάντηση των Αθηνών συμμετείχε και ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης ενός Δήμου ο οποίος (λόγω της γεωγραφικής του θέσης και την ύπαρξη της Αρχαίας Νικόπολης) διαθέτει ενάλιο αρχαιολογικό πλούτο που μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην προσέλκυση μιας δημοφιλούς μορφής εναλλακτικού τουρισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ