Η μάχη της Περιφέρειας Ηπείρου.. Πώς κρίθηκαν οι εκλογές το 2010 και το 2014!

Οκτώ συνολικά υποψήφιοι διεκδικούν την Περιφέρεια Ηπείρου στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση που γίνεται με το σύστημα της απλής αναλογικής. Η απλή αναλογική είναι το ένα στοιχείο που διαφοροποιεί την αναμέτρηση από κείνες του παρελθόντος. Το άλλο είναι ο αριθμός των παρατάξεων που είναι μεγαλύτερος από τις δύο προηγούμενες εκλογικές μάχες, του 2010 και του 2014. Αλέκος Καχριμάνης, Γιώργος Ζάψας, Δημήτρης Δημητρίου, Γιώργος Πρέντζας, Νίκος Ζήκος, Κώστας Νουτσόπουλος, Κώστας Αναγνώστου και Σπύρος Ριζόπουλος είναι αυτοί που ηγούνται των συνδυασμών, έχοντας όλοι σαφή κομματική αναφορά.

Ο Αλέκος Καχριμάνης έχει θέσει ως κεντρικό στόχο την εκλογή από τον πρώτο γύρο εκτιμώντας ότι η πλειοψηφία στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα του επιτρέψει να είναι πιο αποτελεσματικός στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Οι περισσότεροι εκ των υπολοίπων υποψηφίων στοχεύουν να μην υπάρξει αυτοδυναμία και να ακολουθήσει ένας δεύτερος εκλογικός γύρος που υποχρεωτικά θα οδηγήσει σε συνεργασίες για την διοίκηση της Περιφέρειας.

Οι Περιφερειακές εκλογές έχουν μικρή ιστορία. Μπήκαν στη ζωή μας με το σχέδιο Καλλικράτης, το 2010 όταν οι Νομαρχίες πέρασαν οριστικά στην ιστορία.

Τότε, η πρώτη αναμέτρηση στην Ήπειρο βρήκε παρόντες τον Αλέκο Καχριμάνη, τον Βαγγέλη Αργύρη, τον Κώστα Κωτσαντή, τον Γιάννη Παπαδημητρίου και τον Νίκο Ζήκο.

Ο Αλέκος Καχριμάνης με 44,1 % στον πρώτο γύρο και ο Βαγγέλης Αργύρης με 38,7% βρέθηκαν στον δεύτερο γύρο. Την εκλογική μάχη είχε κερδίσει ο Αλέκος Καχριμάνης με 55%.

Το 2014 την Περιφέρεια διεκδίκησαν έξι υποψήφιοι. Αλέκος Καχριμάνης, Όλγα Γεροβασίλη, Γιώργος Ζάψας, Όλυ Τσουμάνη, Κώστας Αναγνώστου και Νίκος Ζήκος.

Οι εκλογές κρίθηκαν στον πρώτο γύρο καθώς ο Αλέκος Καχριμάνης σκαρφάλωσε λίγο πάνω από το 50% (50,8) και η Όλγα Γεροβασίλη με το εντυπωσιακό 25% έμεινε στη δεύτερη θέση.

Ο Αλέκος Καχριμάνης με δεδομένο και το εκλογικό σύστημα που ίσχυε κατάφερε να έχει μία ισχυρή πλειοψηφία στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Το 2019 οι εκλογές βρίσκουν αρκετά νέα πρόσωπα, ένα νέο εκλογικό σύστημα και τους Ηπειρώτες έτοιμους να αποφασίσουν για την επόμενη τετραετία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ