Η λίμνη περνά στην…εποχή των έργων!

Υπό τον συντονισμό της ΜΟΔ οριστικοποιείται ένα μεγάλο πλέγμα έργων για την Παμβώτιδα αλλά και για την παραλίμνια ζώνη, στα πρότυπα του «Μυθικού Αχέροντα» και των Πολιτιστικών Διαδρομών. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο χωρικό πρόγραμμα που επιτέλους ξεφεύγει από το στάδιο των μελετών και περνά στην δράση με βάση βέβαια το master plan και τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί κατά το παρελθόν. Η οριστικοποίηση των παρεμβάσεων έγινε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή παρουσία στελεχών του Φορέα Διαχείρισης και της ΜΟΔ. Το «πακέτο» περιλαμβάνει έργα αποκατάστασης της λίμνης, ανάπλαση της παραλίμνιας ζώνης, διαχείρισης της λίμνης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού.

Από το σύνολο των έργων ορισμένα παρουσιάζουν πλήρη ωριμότητα και μπορούν να εξασφαλίσουν άμεσα χρηματοδοτικούς πόρους ενώ για άλλα θα χρειαστεί ωρίμανση για να προχωρήσουν σε επόμενο στάδιο.

Η συνεδρίαση θα επαναληφθεί σε ένα δίμηνο περίπου και μετά το πέρας των αυτοδιοικητικών εκλογών, ώστε εκεί οι πέντε φορείς που μετέχουν στο Μνημόνιο συνεργασίας να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση στο μνημόνιο που ετοίμασε ο Φορέας Διαχείρισης μετέχουν ακόμη η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών και το Πανεπιστήμιο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι παρότι είχε κληθεί από την σημερινή ευρεία σύσκεψη απουσίαζε ο Δήμος Ιωαννιτών.

Ο Πρόεδρος του Φορέα της Λίμνης Φίλιππας Φίλιος σε δήλωσή του στο Epiruspost τόνισε ότι «η λίμνη έχει ανάγκη από έργα και τα έργα θα πρέπει να τα αποφασίσουμε και να τα υλοποιήσουμε όλοι εμείς».

Στο πακέτο των έργων που είναι υπό επεξεργασία περιλαμβάνεται η αποκατάσταση της επικοινωνίας των πηγών Σεντενίκου και Αμφιθέας με την λίμνη, μέτρα για την βελτίωση των ευτροφικών συνθηκών, επαναδημιουργία τμήματος της λίμνης Λαψίστας, ιχθυόσκαλα για την ενίσχυση του χελιού, επίσης προβλέπονται παρεμβάσεις στην παραλίμνια ζώνη με δημιουργία περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών και άλλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ